הפולמוס בין יהודים, מוסלמים ונוצרים בימי-הביניים - 16433

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: mi.goldstein@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ב' 1130-1230

ד"ר מרים גולדשטיין

נקרא קטעים מתוך יצירות פולמוסיות של מוסלמים, נוצרים ויהודים שנכתבו בעולם דובר הערבית שנשלט על ידי האסלאם. דרך היצירות נתוודע לשאלות שקשורות לאמינותם של נביאים ושל התגלות; שאלות שחותרות ליסוד של כל דת נלמדת. בין היתר נקרא מתוך כתביהם של אבן חזם (מאה 10, קורדובה), אלקרקסאני (מאה 10, בגדאד) ועבד אל-ג'באר אלהמדאני (מאה 11, ריי). לצד החיבורים נקרא ספרות משנית על הרעיונות, האישים והיצירות, ונשאף להבנה של מאפייני הפולמוס ומאפייני הספרות הפולמוסית.

להכיר את האלמנטים המרכזיים של הפולמוס הבין-דתי בעולם המוסלמי-ערבי בימי הביניים.

1. לפתח כלים בניתוח פולמוסים מימי-הביניים
2. לזהות אלמנטים קלאסיים של פולמוסים של כל קבוצה דתית.
3. להציג את הרקע (התאולוגי, המעוגן בכתבי הקודש) לפולמוסים השונים.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות וקריאה

יחידה 1: ביקורת מקרא מוסלמית: אבן חזם והמושג تحريف

מקור: الفصل في الملل والاهواء والنحل; تأليف أبى محمد على بن أحمد المعروف بابن حزم الظاهرى; تحقيق محمد ابراهيم نصر وعبد الرحمن عميرة (بيروت: دار الجيل, 19801405)

קריאה משנית:
אדנג, קמילה. "יחסו של אבן חזם אל היהודים". פעמים: רבעון לחקר קהילות ישראל במזרח, כרך 61 (1994). עמ' 37-48.
1. פרק 2, "הטענות המוסלמיות נגד המקרא" (עמ' 30-60);
2. פרק 5, "הסופרים המוסלמים ובעיית התרגומים הערביים של המקרא" (עמ' 123-142)
דף מקורות מהקוראן

יחידה 2: מי הוא נביא ותגובות יהודיות לטענת התחריף

מקור: אבו יעקוב יוסף אלקרקסאני, כתאב אלאנואר ואלמראקב (מהדורת לאון נמוי), ספר 3 פרק 15: في الردّ على المسلمين وكل من اثبت نبوّة פסול

קריאה משנית:

חוה לצרוס-יפה. "על יחס היהודים לקוראן." ספונות: מחקרים ומקורות לתולדות קהילות ישראל במזרח, 1991, עמ' 37-47.
Sklare, David E. “Responses to Islamic Polemics by Jewish Mutakallimūn in the Tenth Century.” The Majlis. Interreligious Encounters in Medieval Islam, Wiesbaden, 1999, 137–61.

Fenton, Paul B. “Jewish Attitudes to Islam: Israel Heeds Ishmael.” The Jerusalem Quarterly 29 (1983): 84–102.

יחידה 3: איך הנוצרים זייפו את הבשורה: עבד אלג'באר אלהמדאני

מקור: عبد الجبار الهمداني, تثبيت دلائل النبوّة

רבקה ניר, הנצרות הקדומה : שלוש המאות הראשונות, עמ' 15-26; 52-68

Thomas, David. “The Bible in Early Muslim Anti-Christian Polemic.” Islam and Christian-Muslim Relations 7, no. 1 (1996): 29–38.

חוה לצרוס-יפה. "עוד על הפולמוס היהודי-נוצרי ומקורותיו המוסלמיים." פעמים: רבעון לחקר קהילות ישראל במזרח, כרך 61 (1994). עמ' 49-56.

יחידה 4: הנצרות זכתה בזכות עצמה: עמאר אלבצרי

מקור: عمار البصري, كتاب البرهان, ص. 32-39

קריאה משנית:

Stroumsa, Sarah. “The Signs of Prophecy: The Emergence and Early Development of a Theme in Arabic Theological Literature.” Harvard Theological Review 78, no. 1–2 (1985): 101–14.

Griffith, Sidney Harrison. The Prophet Muhammad, His Scripture and His Message According to the Christian Apologies in Arabic and Syriac from the First Abbasid Century, 1983.

יחידה 1: ביקורת מקרא מוסלמית: אבן חזם והמושג تحريف

1. פרק 2, "הטענות המוסלמיות נגד המקרא" (עמ' 30-60);
2. פרק 5, "הסופרים המוסלמים ובעיית התרגומים הערביים של המקרא" (עמ' 123-142)
דף מקורות מהקוראן

יחידה 2: מי הוא נביא ותגובות יהודיות לטענת התחריף

יחידה 3: איך הנוצרים זייפו את הבשורה: עבד אלג'באר אלהמדאני

מקור: عبد الجبار الهمداني, تثبيت دلائل النبوّة

רבקה ניר, הנצרות הקדומה : שלוש המאות הראשונות, עמ' 15-26; 52-68

יחידה 4: הנצרות זכתה בזכות עצמה: עמאר אלבצרי

מקור: عمار البصري, كتاب البرهان, ص. 32-39

קריאה משנית:

רקע כללי Jacques Waardenburg, “Muslim Studies of Other Religions: the Medieval Period,” in The Middle East and Europe: encounters and exchanges, eds. Geert Jan van Gelder and Ed de Moor (Amsterdam: Rodopi, 1992), pp. 10-38.

המרות דת סטרומזה, שרה. "על אינטלקטואלים יהודים מומרים בימי-הביניים המוקדמים תחת שלטון האסלאם." פעמים: רבעון לחקר קהילות ישראל במזרח, כרך 42 (1990), עמ' 61-75.

קריאות מוסלמיות של מקרא חוה לצרוס-יפה, עולמות שזורים: ביקורת המקרא המוסלמית בימי הביניים; תרגום מאנגלית אביגדור שנאן, ירושלים: מוסד ביאליק, תשנ"ט 1998: פרק 4, "פרשנות המקרא המוסלמית – הנבואות על הודעת מוחמד והאסלאם" (עמ' 85-122).