נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
4
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
מחשבת ישראל
סמסטר:
שנתי
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
מלילה הלנר אשד
שעות קבלה של רכז הקורס:
לפי קביעה אישית
מורי הקורס:
ד"ר מלילה הלנר-אשד
תאור כללי של הקורס:
השנה יוקדש הקורס לקריאה בחלקים מן ה'אדרא זוטא', סיפור הכינוס של החברייא עם מורם ר' שמעון בר יוחאי ביום הסתלקותו מן העולם. במעמד זה מגלה רשב"י סודות עמוקים על האלהות, אותם הוא מבקש להבחין או להוסיפם על הדברים שנאמרו ב'אדרא' הגדולה 'אדרא רבא'.
סיפור זה הוא בעל מעמד מיוחד ומרומם בתוך ספרות הזוהר עצמה ובספרות הקבלה הבאה אחרי הזוהר, בעיקר בקבלת צפת במאה השש עשרה בכתבי ר' משה קורדובירו ור' יצחק לוריא – האר"י.
בשיעור נקרא בארמית ובתרגום לעברית חלקים נבחרים מחיבור מרתק זה ונתחקה אחר רבדיו הרבים: נרטיבי, מיתי, מיסטי, דרשני, התיאורגי-תיאוסופי והפואטי. נעמוד על סודות האלהות אותם מגלה רשב"י מסתרי לבו לתלמידיו. נעסוק ביחסים בין סודות הכינוס הקטן לאלו שנגלו ונתחדשו בכינוס הגדול ב'אדרא רבא', ולהסברים שונים לשינויים ביניהם, ולמקומו של חיבור זה בספרות הזוהר בכללה.
מטרות הקורס:
פיתוח יכולות קריאה וניתוח בטקסט הראשוני בארמית.
הכרות ורכישת כלים לניתוח אחת היצירות המוקשות בספרות הזוהר.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
עבודת סיום או עבודה סמינריונית
דרישות נוכחות (%):
90%
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאה, חברותות, דיון
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
בכל שיעור נלמד טקסט על פי סדר היצירה אותה אנו לומדים. ונעיין גם בפרשנים קלאסים ומודרניים
לפרושים וביאורים נעיין בפרשנים הבאים:
אור יקר לרמ"ק (ר' משה קורדובירו) חלק שיעור קומה, ספר אור החמה לר' אברהם אזולאי (הכולל את פירושיהם של ר' אברהם גלנטי, ר' חיים ויטל, וקיצור מ'אור יקר' הנ"ל), הערותיו של גרשם שלום, בתוך: ספר הזוהר של גרשם שלום (מהדורה פקסימילית עם הערות בכתיבת ידו), פירוש הסולם (ותרגום לעברית) לר' יהודה אשלג, פירוש מתוק מדבש לדניאל פריש, הזוהר המנוקד עם תרגום ללשון הקודש ליהודה אדרי, ספר יין הרקח, פירוש לאדרא רבא לר' יהודה פתיה ועוד.
חומר חובה לקריאה:
שלום גרשם, "שיעור קומה – הדמות המיסטית של האלוהות", בתוך: פרקי יסוד בהבנת הקבלה וסמליה, מוסד ביאליק תשמ"א, עמ' 186-153.
• ליבס יהודה, "המשיח של הזוהר - לדמותו המשיחית של ר' שמעון בר יוחאי", בתוך: ש. ראם (עורך), הרעיון המשיחי בישראל: יום עיון לרגל מלאת שמונים שנה לגרשם שלום, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, ירושלים תשמ"ב, עמ' 236-87.
זמין גם ב: http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/msh.doc
• ליבס יהודה, "כיצד נתחבר ספר הזוהר", בתוך: י. דן (עורך), ספר הזוהר ודורו: דברי הכנס הבינלאומי השלישי לתולדות המיסטיקה היהודית, ירושלים תשמ"ט (&eq; מחקרי ירושלים במחשבת ישראל ח), עמ' 71-1. זמין גם ב: http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/nthbr.doc
• ליבס יהודה, 'מרעיש הארץ: יחידותו של רשב"י'. יהדות: סוגיות, קטעים, פנים, זהויות. ספר רבקה (לכבוד פרופ' רבקה הורביץ ז"ל. בעריכת חביבה פדיה ואפרים מאיר), בהוצאת אוניברסיטת בן גוריון בנגב, תשס"ז, עמ' 337¬-357. http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/rashbi.doc
• הלנר-אשד מלילה, "רפואת הפנים", בתוך: מארן ר' ניהוף, רונית מרוז ויהונתן גארב (עורכים), וזאת ליהודה: קובץ מאמרים המקודש לפרופ' יהודה ליבס, לרגל יום הולדתו השישים וחמישה, בהוצאת מוסד ביאליק והמכון למדעי היהדות ע"ש מנדל האוניברסיטה העברית בירושלים, עמ' 180-164.
• סובול נטע, חטיבת האדרות בספרות הזוהר, עבודת דוקטורט, אוניברסיטת תל-אביב, תשע"א. (קטעים)
• אסולין שפרה, "קומתה של השכינה: מקומו של הפרצוף האלהי הנקבי בין האדרא רבא לאדרא זוטא", בתוך: חיים קרייסל, בועז הוס, אורי ארליך (עורכים) סמכות רוחנית – מאבקים על כוח תרבותי בהגות היהודית, אוניברסיטת בן גוריון, תש"ע, עמ' 182-103.
• אסולין שפרה, "ההבניה הכפולה של דמות השכינה במעיין עין יעקב וזיקתה לספרות האדרות", בתוך: ברכה זק (מהדירה ועורכת) מעיין עין יעקב לר' משה קורדובירו, אוניברסיטת בן גוריון תשס"ט, עמ' סא-קיא.
• הר-שפי אבישר, "'כמה שניא שעתא דא מאידרא'; האידרא זוטא – מבנה ומשמעות", קבלה 26 (בדפוס).
חומר לקריאה נוספת:
הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 0 %
הרצאה0 %
השתתפות 40 %
הגשת עבודה 60 %
הגשת תרגילים 0 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 0 %
אחר 0 %
מידע נוסף / הערות:
|