נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
מחשבת ישראל
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
שקד מרומי כהן ובנימין פולק
שעות קבלה של רכז הקורס:
לפי תיאום מראש
מורי הקורס:
פרופ בנימין פולק, גב שקד מרומי הכן
תאור כללי של הקורס:
הקורס "פרשנות מקרא בעת המודרנית" יספק סקירה מעמיקה של פרשנויות מקרא מהמאה השבע-עשרה ועד למאה העשרים ואחת. בכך, קורס זה עשוי לשרת הן את תלמידי החוגים למחשבת ישראל, מקרא ומדעי הדתות. בסופו של הקורס, התלמידים יכירו פרקטיקות פרשניות שונות, פרי עיטם של פרשנים שונים, מברוך שפינוזה, משה מנדלסון ומרטין בובר, ועד נחמה ליבוביץ' ויוסף דב הלוי סולובייצ׳יק. נבחן את גישתם של הפרשנים למקרא כמקור של אמת, ואת הפרשנויות השונות ביחס למונחים כגון: פשט ודרש וביקורת המקרא ולתאוריות פילוסופיות שונות. נעמוד על הרעיונות המרכזיים, המתודות והמקורות אשר שימשו את פרשני המקרא המודרניים, ונצייר את צירה של ההתפתחות הפרשנית.
מטרות הקורס:
לצייר תמונה כללית של הציר הפרשני היהודי של כתבי הקודש בעת המודרנית, ולסגל כלים של קריאת פרשנות מקרא והבנתה- על כל רבדיה.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
בסופו של קורס זה הסטודנטים יוכלו לזהות בעיות פרשניות ואת הפתרונות המוצעים בפרשנות המודרנית. כמו כן, הסטודנטים יוכלו לדון בתפיסות השונות של המקרא כחיבור בארוחת שישי.
דרישות נוכחות (%):
75
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאה וקריאה צמודה
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
סילבוס: 1. מבוא: מהי פרשנות? מהי פרשנות מודרנית? 2. ברוך שפינוזה 3. משה מנדלסון: המקרא כחיבור חינוכי 4. משה מנדלסון: גוף הפרשנות 5. שמואל דוד לוצאטו (שד"ל) 6. אברהם גייגר וראשית הפרשנות הרפורמית 7. "הכתב והקבלה" ליעקב צבי מקלנבורג: התגובה האורתודוכסית / הרמן כהן 8. בובר-רוזנצוויג 9. בובר-רוזנצוויג 10. י.ד סולוביצ'יק 11. אילנה פרדס: פרשנות פמיניסטית למקרא 12. נחמה לייבוביץ'
חומר חובה לקריאה:
יינתן בשיעור הראשון
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 50
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 30
נוכחות / השתתפות בסיור % 10
מידע נוסף / הערות:
|