שערים לספר הזוהר - 14143

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: shifra.asulin@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

ד"ר שפרה אסולין

הזוהר, ספר הספרים של הקבלה, הינו היצירה הקבלית החשובה ביותר בימי הביניים. יצירה זו הינה מקור קבלי חשוב לעצמו ובה בעת מעיין נובע ממנו שתו הוגים ויוצרים מיום חיבורו ואילך. קורס זה הוא קורס מבוא לספרות הזוהר – שפתה, תכניה וסמליה המרכזיים. במהלך הקורס נלמד להאזין לרבדים הספרותיים, המיסטיים והמיתיים שבזוהר. נכיר את החוגים הקבליים שמתוכם או בזיקה אליהם צמח, נבין את השפעתו על התפתחות הקבלה בדורו ובדורות מאוחרים יותר ונתוודע לשיח המחקרי הער אודות ספרות הזוהר

מטרתו העיקרית של הקורס תהיה להכיר את עולמו הרעיוני והמיתי של הזוהר, את לשונו הסימבולית וסגנונותיו הייחודיים, ולהקנות ללומד יכולת להתמצא בספרות הזוהר וכלים בסיסים לקריאת הטקסטים המשויכים אליה.

בסיומו של קורס זה התלמידים יהיו מסוגלים לקרוא באופן בסיסי טקסט מספרות הזוהר, להבין את תכניו התיאוסופיים, המיתיים והסימבוליים. התלמיד יכיר סוגיות מרכזיות בדיון המחקרי סביב הזוהר.

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטלית ודיון

הלימוד יכלול קריאה בטקסטים שונים מספרות הזוהר, המייצגים את רבדיה השונים של ספרות זו ואת פניה המגוונים על היבטיהם התוכניים והספרותיים. דרך הקריאה נפגוש סוגיות מרכזיות בעולם הזוהר ובמחקרו.

מקורות:
תנ"ך שלם.
ס' הזוהר, מהד' מרגליות, כרכים א-ג.
ס' זוהר חדש, מהד' מרגליות.
ס' תיקוני זוהר, מהד' מרגליות.
מבחר פרושי זוהר: אור יקר; הסולם; ידיד נפש; מתוק מדבש ועוד.

מחקרים:
קריאת חובה:
1. מ. אידל, קבלה, היבטים חדשים, ת"א, תשנ"ג, פרקים נבחרים.
2. ד. אברמס, זוהר, ספר ו'ספר הזוהר', לתולדות ההנחות והציפיות של המקובלים
והחוקרים, בתוך: קבלה, כתב עת לחקר כתבי המיסטיקה היהודית,
עורכים: ד. אברמס וא. אלקיים, כרך 12 תשס"ד.
3.. ב. הוס, הופעתו של ספר הזוהר, בתוך: תרביץ תשס"א, שנה ע', חוברת ג-ד. או בתוך: ב' הוס,
כזוהר הרקיע, פרקים בתולדות התקבלות הזוהר ובהבניית ערכו הסמלי, ירושלים
תשס"ח, פרק ב, עמ' 43 – 83.
4. מ. הלנר-אשד, ונהר יוצא מעדן, על שפת החוויה המיסטית בזוהר, תל אביב תשס"ה, פרקים
נבחרים.
6. מ. חלמיש, מבוא לקבלה, ירושלים תשנ"א, פרקים נבחרים.
7. י' יעקובסון, מקבלת הארי עד לחסידות,האוניברסיטה המשודרת, ישראל 1986.
7. י. ליבס , 'הזוהר כרנסאנס', בתוך דעת 46, חורף תשס"א,עמ' 5-11.
8. י. ליבס, 'זוהר וארוס', אלפיים 9, תשנ"ד, עמ' 67-86
9. י. ליבס, 'כיצד נתחבר ספר הזוהר', בתוך: דברי הכנס, ספר הזוהר ודורו, מחקרי ירושלים
במחשבת ישראל ח', י. דן (ורך), עמ' 1-71.
10. ר. מרוז, מבנהו הקדום של ספר הזוהר, תרגום מגרמנית:
Meroz, Ronit. 'Der Aufbau des Buches Sohar', Pardes 11, 2005, Potsdam, pp. 16 – 36.
11. ג. שלום, זרמים ראשיים במיסטיקה היהודית, ישראל 2016, פרקים נבחרים.
12. ג' שלום, פרקי יסוד בהבנת הקבלה וסמליה, ירושלים תשמ"א.
13, י. תשבי, משנת הזוהר, ירושלים תשל"ה, פרקים נבחרים.

14. מ' אידל, שלמויות בולעות, קבלה ופרשנות, ישראל 2012, פרקים נבחרים.
15. א' אלקיים, 'כשושנה בין החוחים': סוד השושנה כתמונת כל התמונות בספר הזוהר, בתוך: קבלה, מיסטיקה ופואטיקה, המסע אל קץ החיזיון, עורכים: א' אלקיים, שלומי מועלם, עמ' 121 – 241.
16. ש' אסולין, מעשה בראשית בפרשת בראשית בזוהר (בשיפוט).
17. ש. אסולין, קומתה של השכינה, מקומו של הפרצוף האלוהי הנקבי בין האדרא רבא
לאדרא זוטא בתוך: סמכות רוחנית, מאבקים על כוח תרבותי בהגות היהודית, עורכים: א'
ארליך, ב' הוס וח' קרייסל, עמ' 103 - 183.
18. א. בר אשר, מסעות הנפש, גן עדן במחשבה ובדמיון בספרות הקבלה בימי הביניים, ירושלים תשע"ט.
19. ב' הוס, כזוהר הרקיע, פרקים בתולדות התקבלות הזוהר ובהבניית ערכו הסמלי, ירושלים תשס"ח.
20. מ' הלברטל, סתר וגילוי, ירושלים תשס"א.
21. מ' הלנר אשד, אדרא רבא: סיפור הסיפורים של הזהור, בתוך הסיפור הזוהרי (לעיל), עמ' 517 – 563.
22. ע. ישראלי, פרשנות הסוד וסוד הפרשנות – מגמות מדרשיות והרמנויטיות ב'סבא דמשפטים'
שבזוהר, לוס אנג'לס תשס"ה.
24. י. ליבס , 'המשיח של הזוהר', בתוך: הרעיון המשיחי בישראל, יום עיון לרגל מלאת שמונים
שנה לגרשם שלום , ירושלים תש"ן, עמ' 87-236.
25. י' ליבס, מידותיו של האל,
26. י' ליבס, י' בן הראש, מ' הלנר אשד (עורכים) הסיפור הזוהרי, ירושלים תשעז.
27.ר' מרוז, הביוגרפיה המשיחית של רבי שמעון בר יוחאי, דיון ביסודותיו הטקסטואליים של
הזוהר, ירושלים תשעח, פרקים נבחרים.
28. ר' מרוז, יובלי זוהר, מחקר ומהדורה ביקורתית מוערת של זוהר, פרשת שמות, תל אביב 2019.
29. פדיה ח', במעבה הסוד של הזוהר, נעל, נעילה והנעלם" סיפורו של הבל, בתוך: קבלה, מיסטיקה ופואטיקה, המסע אל קץ החיזיון, עורכים: א' אלקיים, ש' מועלם, ירושלים תשע"ו, עמ' 61 – 120.
30. ר' קרא איוונוב קניאל, לכתוב או לא לכתוב: מיתוס הכתיבה בספר הזוהר, בתוך: הסיפור הזוהרי (לעיל) עמ' 238 – 306.
29. ב' רואי, נשים ונשיות: דימויים מספרות הקבלה, בתוך: להיות אשה יהודיה, עורכת מ' שילה, ירושלים 2003, עמ' 131 – 155.

מבחן בית

מבחן בית