נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
היסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
פרופ' ישראל יובל
שעות קבלה של רכז הקורס:
על פי תיאום מראש
מורי הקורס:
פרופ ישראל יובל
תאור כללי של הקורס:
הזמן הקדוש מציע נקודת השקה בין המטפיסי הקדוש לפיסי החולף. הוא מספח אליו רעיונות מופשטים וזיכרונות היסטוריים רחוקים, ומתהדר במחזוריות נצחית. הוא מבקש לסכור את שטף מהלכו של ההווה, אבל בפועל הוא משקף את ערכיו המתחלפים ובכך משקף את המתח בין הקבוע לחולף. בשתי הדתות יש לזמן הקדוש מקור קדום, מקראי או אלילי, ובשתיהן קיבלו החגים העתיקים פרשנות חדשה שהתאימה לרוח הזמן ולאידיאלים הדתיים שלהן. לוח השנה הקלנדרי והליטורגי של שתי הדתות מפגיש את הזמן הקדוש שלהן, וקרבה זו יצרה גם את הצורך בבידול, כשכל צד שולל את קדושת הזמן של האחר. חלק הארי של הטקסטים הליטורגיים של שתי הדתות נוצר באלף הראשון לספירה, בעת כינונם של בתי תפילה בשתי הדתות, והוא משקף שיח סמוי עם הדת המתחרה. בימי הביניים נוספו להם מנהגים ותפילות נוספות. הקורס יציג את התפתחות הימים הקדושים מראשית הנצרות וחורבן הבית השני ועד סוף ימי הביניים.
מטרות הקורס:
דרישות הקורס: • נוכחות מלאה והשתתפות פעילה בשיעורים, הכנה וקריאת ביבליוגרפיה משיעור לשיעור. • כתיבת עבודה סמינריונית; כתיבת רפראט במקום מבחן. הנושאים חייבים באישור המורה.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
לחשוב באופן ביקורתי ומקורי
דרישות נוכחות (%):
100
שיטת ההוראה בקורס:
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
שיעור 1: מבוא ¬– זמן קדוש ומקום קדוש; הארגון השבועי והשנתי; הצורך בהתבדלות שיעור 2: מלֶנט לפסחא; מפורים לפסח שיעור 3: פסח – מחג של קורבן לחגיגה משפחתית שיעור 4: פסחא – מפסח מצרים לפסח ירושלים שיעור 5: פסח ופסחא בימי הביניים שיעור 6: שבועות ופנטקטוסט שיעור 7: תשעה באב – הוויכוח על נבואות הנחמה שיעור 8: יום הדין וראש השנה שיעור 9: מסוכות לחנוכת המקדש שיעור 10: חנוכה וחג המולד – לידת האור והמשיח שיעור 11: שבת נגד יום ראשון – מנוחה או בטלה שיעור 12: סיכום
חומר חובה לקריאה:
יתפרסם משיעור לשיעור
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 100
מידע נוסף / הערות:
|