מהמהפכה הצרפתית ועד הקמת מדינת ישראל: מבוא לתולדות היהודים בעת החדשה - 13062

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: dimitry.shumsky@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום מראש

פרופ דימיטרי שומסקי

מבוא כללי לתולדות היהודים בעת החדשה. נעקוב אחרי התמורות שחלו בחיי היהודים למן ראשית המאה ה-19 ועד אחרי מלחמת העולם השנייה. בין האירועים, התהליכים ותופעות היסוד שבתקופה זו ייבחנו, בין היתר, יישום האמנציפציה, עליית האנטישמיות המודרנית, הלאומיות היהודית המודרנית לגווניה, מלחמת העולם הראשונה, המהפכה הרוסית והשלכותיהן על חיי היהודים, האידיאולוגיה הציונית, ושואת יהודי אירופה.

הקורס נועד לשמש מבוא כללי להיסטוריה היהודית בעת החדשה. הגישה בקורס היא נושאית וכרונולוגית והקורס ישמש גם מבוא מתודולוגי המבוסס על ספרות המחקר בתחום הזה.

התלמידים יכירו את מושגי היסוד והמגמות הכלליות במהלך ההיסטוריה המודרנית של היהודים, כולל נושאים כגון אמנציפציה אזרחית, תמורות תרבותיות, ריבוי הזרמים הדתיים, מאפייני ההגירה היהודית הגדולה, פוליטיזציה והתהוותן של תנועות פוליטיות יהודיות, השפעתם של משטרים טוטליטריים של המאה ה-20.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה

אמנציפציה, התבוללות והישרדות אתנית בקרב היהדות המודרנית; יהודי רוסיה הצארית המאוחרת; יהודי אוסטרו-הונגריה; האנטישמיות המודרנית והציונות המדינית; סוציאליזם, הציונות הסוציאליסטית, העלייה השנייה; מלחמת העולם הראשונה והיהודים; המהפכה הרוסית ויהודי ברית המועצות; יהודי מזרח ומרכז אירופה בין שתי מלחמות העולם; התפתחויות בקרב יהודי ארצות האסלאם; יהודי ארצות הברית; היישוב וציונות בתקופת המנדט; שואת יהודי אירופה והקמת מדינת ישראל

רשימות הקריאה לפי שבוע יופיעו באתר הקורס ב"מודל".