רב-תרבותיות הכלה וזהויות מורכבות - 3401

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: naomi.shmuel@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום

ד"ר נעמי שמואל

הקורס יעסוק בגיוון האנושי הקיים במדינת ישראל, תוך בחינת סוגיות של זהות ושייכות, והמפגש הבין תרבותי עם מהגרים ופליטים, תוך דיון בשאלות של הכלה והדרה.
נתייחס למשמעות המושגים והסוגיות הנלמדים בקורס עבור המשתתפים והבניית זהותם המקצועית.

1. הכרות עם מושגי יסוד, תאוריות וגישות בתחום הרב-תרבותיות.
2. בחינת נושאים הקשורים לזהות ושייכות.
3. בחינת סוגיות שעולות במפגש הבין תרבותי עם מהגרים ופליטים.
4. העלאת מודעות לגזענות ויחסי כוח.
5. הבנת חשיבות ההקשר במפגש הבין- תרבותי.

בסיום הקורס מצופה מהסטודנטים
- לזהות חסמים למפגש בין-תרבותי אפקטיבי ולהתמודד עמם באופן מקצועי, יעיל ורגיש
- לפתח מיומנויות להתמודדות מכבדת ויעילה בסביבה הטרוגנית
- לפתח מודעות ורגישות לסוגיות חברתיות הקשורות לגיוון האנושי הקיים בישראל
- להבין את המורכבות של זהות והגדרות אישיות וחברתיות המקטלגות אנשים

שיטת ההוראה בקורס: הקורס יועבר בזום, תוך כדי שילוב בין שיטות לימוד שונות ובהן: הרצאות, תרגילים אישיים וקבוצתיים, והשימוש בסרטונים וטקסטים.

זהות ורב-תרבותיות
נורמטיביות ואחרות
זהות ושייכות
הצטלבות מיקומים
היברידיות
רגישות תרבותית, כשירות תרבותית
אוטיזם
מודעות להקשרים
עקורים ופליטים
גזענות, דעות קדומות וסטראוטיפים
אמפתיה
תפיסות של מוגנות וסיכון
סיכום ומטלת סיום

Allan, J. (2015). Reconciling the ‘Psycho-Social/Structural’ in social work counselling with refugees. British Journal of Social Work. 45 (1699-1716).
Bekerman, Z. (2002). Hidden dangers in multicultural discourse. Race Equality Teaching. 21 (3) 36-41.
Bennet-Martinez, V., Leu, J. & Lee, F. (2002). Negotiating Biculturalism. Journal of Cross-Cultural Psychology. Vol. 33, No. 5, pp. 492-516.
Ben-Ari, A., & Enosh, G. (2011). Processes of reflectivity: Knowledge construction in qualitative research. Qualitative Social Work, 10(2), 152-171.
Berhanu, G. (2005b). Normality, deviance, identity, cultural tracking and school achievement: The case of Ethiopian Jews in Israel. Scandinavian Journal of Educational Research, 49 (1), 51-82.
Chan, C., & Montt Strabucchi, M. (2020). Many-faced orientalism: racism and xenophobia in a time of the novel coronavirus in Chile. Asian Ethnicity, 1-21.‏
Dee Watts-Jones, T.H. (2010). Location of self: Opening the Door on Intersectionality in the Therapy Process. Family Process. Vol.49, No.3, pp. 405-420.
Greenfield, P., Keller, H., Fuligni, A., Maynard, A. 2003 “Cultural Pathways Through Universal Development” Annual Review Psychology, Vol. 54, pp. 461-490
Harkness, S., Super, C. et al (2012). “Parental Ethnotheories of Children’s Learning.” Lancy, D. & Bock, J. & Gaskins, S. (editors) The Anthropology of Learning in Childhood. (Pp. 65-84). UK: Alta Mira Press.
Hong, Y. Y., Morris, M. W., Chiu, C. Y., & Benet-Martinez, V. (2000). Multicultural minds: A dynamic constructivist approach to culture and cognition. American psychologist, 55(7), 709.‏
Keshet, Y., Popper-Giveon, A., & Liberman, I. (2015). Intersectionality and underrepresentation among health care workforce: the case of Arab physicians in Israel. Israel journal of health policy research, 4(1), 18.‏
Kleinman, A., Eisenberg, L., & Good, B. (2006). Culture, illness, and care: clinical lessons from anthropologic and cross-cultural research. Focus, 88(1), 251-149.‏
Mitchell, D. A., & Lassiter, S. L. (2006). Addressing health care disparities and increasing workforce diversity: the next step for the dental, medical, and public health professions. American Journal of Public Health, 96(12), 2093-2097.‏
Roer-Strier, D. & Nadan, Y. (2020). Introduction: The Israeli stage for context-informed perspective on child risk and protection. In D. Roer-Strier, & Y. Nadan (Ed.) Context-Informed Perspectives of Child Risk and Protection in Israel. Springer's Child Maltreatment Series.
Viruell-Fuentes, E. A., Miranda, P. Y., & Abdulrahim, S. (2012). More than culture: structural racism, intersectionality theory, and immigrant health. Social science & medicine, 75(12), 2099-2106.‏

גמרא, נ. הצורך בראיה מודעת הקשר בטיפול בחברה החרדית – משבר הקורונה כמקרה מבחן, פורסם באתר נבט: https://www.facebook.com/nevetgreenhouse
זיו, א' (2012). טראומה עיקשת. מפתח. כתב עת של מרכז מינרבה למדעי הרוח, אוניברסיטת תל אביב, 55-74.
לומסקי-פדר ע', רפופורט ת', וגינזבורג ל' (2010). מבוא: נראות בהגירה – גוף, מבט, ייצוג. לומסקי-פדר, ע' ורפפורט, ת' (עורכות) נראות בהגירה, גוף, מבט, ייצוג. (39-7). מכון ואן ליר בירושלים והוצאת הקיבוץ המאוחד תל אביב.
מעלוף, א' (2010). זהויות קטלניות. בנימינה: נהר ספרים. עמ' 1-51.
שוסטר, מיכל. אוחנה, חנה. אגמון-שניר, חגי. (2013). הטמעת כשירות תרבותית בארגוני בריאות: מדריך מרוכז. המרכז הבין-תרבותי בירושלים.
שלום, ש. (2018). שיחות על אהבה ופחד: דיאלוג בין בת הרב לבן הקס. ידיעות אחרונות. עמ' 81 – 88.
שמואל, נ. (2020). דורות של תקווה: מסורת והעברה בין דורית עם העלייה מאתיופיה. פרדס. חיפה. עמ' 191-212.

פורום

הסדר הסופי של נושאי הלימוד יעודכן בשיעור הראשון.