לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

מושגי יסוד בעבודה סוציאלית - 3391
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 21-09-2023
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 4

תואר: בוגר

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: עבודה סוציאלית

סמסטר: שנתי

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר וידאד מסאלחה

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: wedad.mt@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום מראש

מורי הקורס:
ד"ר וידאד מסאלחה

תאור כללי של הקורס:
קורס זה בא לתת מענה לצרכים של הסטודנטים הערבים הלומדים בשנה א' בבית הספר לעבודה סוציאלית, ואשר מתחילים את דרכם האקדימית. הקורס יתמקד בשני מישורים מרכזיים, האקדמי והרגשי חברתי. בשני התחומים הנ"ל הסטודנטים הערבים מתמודדים עם קשיים שהם עולים על רמת הקשיים של סטודנטים ישראלים אחרים.

מטרות הקורס:

1. מטרה ראשונה של הקורס היא לענות על צורכי הסטודנטים במישור האקדמי. אקדמית, הסטודנטים הערבים מתמודדים עם אתגרים הקשורים גם בשפה וגם בתכנים. השפות, העברית והאנגלית הן או שפה שנייה או שפה שלישית עבורם, דבר המקשה עליהם להבין ולעקוב אחר החומר הנלמד בהרצאות ובספרות הכתובה. מבחינת תכנים, המושגים בתחום העבודה סוציאלית הם זרים להם, דבר המקשה על ההבנה וההפנמה של החומר.
בקורס יתנהל דיון בחומר התיאורטי של הקורסים השונים שהסטודנטים לומדים. הסטודנטים יבחרו את הסוגיות אשר מתקשים איתן, בלמידה שלהם. הקורס יעזור להם לרכוש מושגי יסוד , ולהבין תיאוריות ומודלים, וכל חומר רלוונטי אחר בתחום העבודה סוציאלית.
2. המטרה השנייה של הקורס היא לענות על הצרכים הרגשיים והחברתיים של הסטודנטים. הסטודנטים הערבים, כשהם מתחילים ללמוד באוניברסיטה,הם חווים מעבר חד בין התרבות ממנה הגיעו, לבין התרבות המערבית הישראלית המתנהלת בקמפוס. בנוסף להבדלי תרבות במקרה שלהם, קיימים גם הבדלי לאום שהם רוויים בקונפלקט לאומי שבא לידי ביטוי גם בקמפוס וגם מחוצה לו.
הקורס נועד לעזור לסטודנטים הערבים לרכוש כלים שיעזרו להם להתמודד טוב יותר עם הסוגיות המורכבות של המעבר, ובכך לשפר את כושר ההסתגלות שלהם לאקלים האוניברסיטאי, דבר שיכול להשליך על ההצלחה האקדמים שלהם.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

1. הסטודנטים ילמדו להתנהל עם האתגרים הלימודיים והרגשיים חברתיים העומדים בפניהם במהלך לימודיהם בשנה א' .
2. הסטודנטים ירכשו כלים להתמודד עם הלמידה האקדמית.
3. הסטודנטים יעמיקו את הלמידה של מושגי יסוד בעבודה סוציאלית ואת החומרים והתכנים הנלמדים במהלך שנה א'.

דרישות נוכחות (%):
100%

שיטת ההוראה בקורס: בגלל האופי המיוחד של הקורס, ההתנהלות שלו גם תהיה ייחודית. בתחום הלמידה האקדמית, המרצה יוצרת קשר עם המרצים האחרים שמלמדים את הסטודנטים שבקורס, ובכך תתאים את הלמידה לצרכים הספיציפיים של הסטודנטים בכל אחד מהקורסים. המרצה באופן מסויים תהווה מעין גשר בין הסטודנטים לבין המרצים על מנת ליעל את הלמידה של הסטודנטים. בחלקו הקורס מתנהל באופן של דיון פתוח שבמהלכו הסטודנטים מציגים את הסוגיות בהן ירצו לדון.
בתחום הרגשי חברתי המרצה תאפשר מרווח שבו הסטודנטים ירגישו מספיק נוח על מנת להציג סוגיות הקשורות בתחומים הרגשיים והחברתיים אשר מתעוררים בחלל של הקמפוס ואשר הם מתמודדים איתם. השיתוף יהיה לפי בחירתו של הסטודנט. לא מדובר כאן בעבודה טיפולית אלא יותר ייעוץ, תמיכה, והכוונה. הסוגיות הרגשיות והחברתיות יהיו מקושרות במטרת הלמידה וההצלחה האקדמית.

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
הנושאים שיועברו בכל שיעור יבחרו על פי הצורך ועל פי ההתקדמות של הסודטנטים בקורסים השונים הנלמדים והם יהיו קשורים לעולם התוכן של:
- מהות העבודה סוציאלית
- התפקיד של העו"ס
- - מושגים מרכזיים בעבודה סוציאלית כמו: אמפתיה, חוזה טיפולי , תהליכי שינוי, ראיון, מיומנויות בע"ס.

חומר חובה לקריאה:
חומר הקריאה יהיה מותאם לפי חומר הקריאה שמועבר על ידי המרצים בקורסים הנבחרים על יד הסטודנטים לתמיכה.

חומר לקריאה נוספת:

מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 50
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 25
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 25

מידע נוסף / הערות:
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה