The Hebrew University Logo
Syllabus SW METHODS: THE PSYCHOANALITIC APPROACH - 3296
עברית
Print
 
PDF version
Last update 06-10-2024
HU Credits: 4

Degree/Cycle: 1st degree (Bachelor)

Responsible Department: Social Work

Semester: Yearly

Teaching Languages: Hebrew

Campus: Mt. Scopus

Course/Module Coordinator: Tsipi pery

Coordinator Email: tsipi.pery@mail.huji.ac.il

Coordinator Office Hours: Tuesday 14.00-15.00

Teaching Staff:
Dr. Tsipi Pery

Course/Module description:
The course will be based on the psychoanalytic theory. The first semester will focus on the theoretical knowledge of basic concepts from psychoanalytic school , through three major theorists : Freud, Winnicott and Lacan.
In the second semester the classes dedicated to issues related to professional practice. The study of the issues will be made by theoretical knowledge, Case study and discussion in class.

Course/Module aims:
During the lessons we aspire to combine the theory of psychoanalytic theory and professional practice in the field of social work. We will try to develop the capacity of understanding, listening and dynamic analysis, and translation of all those working in the field.

Learning outcomes - On successful completion of this module, students should be able to:
1. Learning of main theoretical concepts.
2. Development critical and independent thinking on the learning concepts.
3. Ability to translate the theoretical concepts to practice of social work.
4. Developing the ability to be built a case, with an observation about what happened, and what can be.
5. Developing critical thinking in relation to the social work profession, corporate conduct and the nature of the work in the various agencies.

Attendance requirements(%):
100

Teaching arrangement and method of instruction: The learning method integrates frontal teaching, case study and examples from the practice.

Course/Module Content:




האוניברסיטה העברית בירושלים
בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד


(03304) מתודות בעבודה סוציאלית (מתודות לשנה ג')
תשפ"ה- שנתי

רכזת מתודות ג׳ בוגר: פרופ׳ עפרית שפירא ברמן

מורות מתודות ג' בוגר:
ציפי פרי
אורלי אולשטיין מן
יפעת נחמיה וולקוף
עפרית שפירא ברמן


מטרת הקורס:
קורס מתודות ג' נועד לחזק ולהעמיק את הקשר בין ההתנסות המעשית בשדה לבין התיאוריה והפרקטיקה של העבודה הסוציאלית. בהמשך לקורס מתודות ב', אשר התמקד בהבאת התיאוריה ליישום בשטח, קורס זה מתמקד בתנועה מהשדה אל התיאוריה. הסטודנטים יביאו מקרים מההתנסות המעשית שלהם בשטח, והם ימשיגו אותם תוך לימוד מעמיק של תיאוריות מרכזיות וטכניקות התערבות בסיסיות. כל זאת ייעשה תוך עידוד חשיבה ביקורתית וחיבור מתמיד לערכים ולעקרונות של העבודה הסוציאלית.

מבנה הקורס
מפגשים שבועיים של הקבוצה (נוכחות חובה), למידה של מאמרים והצגת מקרים בכיתה, מתוך ההכשרה המקצועית.
משימות הקורס:
1. נוכחות חובה בכל השיעורים.ֿ
2. הגשת דוחות קריאה על שניים מתוך מאמרי החובה של הקורס 10%) במהלך סמסטר א').
3. הצגת מקרה בכיתה ו/או כתיבת התדיינות על אודות הצגת מקרה (ציון עובר/לא עובר). (במהלך סמסטר ב')
4. עבודת סיכום סמסטר א' – חלק א' של העבודה המסכמת 30%.
5. עבודת סיכום הקורס– תיאור וניתוח של תהליך ההתערבות עם אחר מהפונים בהכשרה המקצועית בליווי חומרים תיאורטיים (60%). (סוף השנה).

סמסטר א
סמסטר א יוקדש ללמידה של ארבעה נושאים מרכזיים לתהליך התערבות טיפולי.
הנושאים:
1. בין דיבור לריפוי – מה בין 'דיבור מלא' ל'דיבור ריק' (שיעורים 2-3).
פרויד : הגילוי של הריפוי בדיבור
פרויד, ז.(1926). לשאלת האנליזה בידי מי שאינם רופאים. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי. מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד, תל-אביב , 2002( עמ' (149-154.
לאקאן : הדיבור : בין הרחבת המסמן ל-להיטיב לומר.
מילר, ז' א. (2001). עצם האנליזה. ירושלים: הוצאת כתר. (פרק מס' 1).
הדר, א.(2001 ). השיח הטיפולי: פסיכותרפיה אנליטית כתהליך תקשורתי. הוצאת דביר : לוד. (עמ' 46-56).

2. מהתנגדות לטיפול, להסכמה לטיפול ועד שותפות מרצון (שיעורים 4-5)
פרויד, ז. (1890). הטיפול הנפשי. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי, מגרמנית: ע' רולניק. הוצאת עם עובד, תל אביב, 2002.(עמ': 59-72).

ויניקוט, ד.ו. (1961). סוגים שונים של פסיכותרפיה. מתוך : הכל מתחיל בבית-מסות מאת פסיכואנליטיקאי (עורכים: קליר ויניקוט וריי שפרד), הוצאת דביר, תל-אביב, 1995. עמ' 85-92. הרצאה שנתנה בפני האגודה העוסקת באספקטים הסוציאליים והרפואיים של מחלות נפש (MIASMA), קמברידג'.
מיכאל, א. (1989). התנגדות בטיפול. חברה ורווחה, י' (1), 39-47.
3. פרקטיקות טיפוליות (שיעורים 6-9).
פרויד, ז.(1912). עצות לרופא על הטיפול הפסיכואנליטי. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי. מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד : תל אביב, 2002, עמ' 98-92.
פרויד, ז. (1914). היזכרות, חזרה ועיבוד. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי, מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד : תל אביב , 2002.. (עמ': 114-119).
ויניקוט, ד.ו.(1954).היבטים מטה-פסיכולוגיים וקליניים של רגרסיה בתוך המערך הפסיכואנליטי. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' :120-137.

ויניקוט, ד.ו.(1956). מושקעות אמהית ראשונית. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' : 153-145.

ויניקוט, ד.ו.(1960). התיאוריה של יחסי הורה-תינוק. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' : 198-178.

אוגדן, ת.ה.(2003). מצע הנפש. הוצאת תולעת ספרים: תל-אביב. (פרק 7: האם, התינוק והמצע בעבודתו של דונלד ויניקוט, עמ' 144-136).


4. השימוש ב'מטפל' בטיפול (שיעורים 10-12).
שיעורים אלו יתייחסו לאופן שבו מהווה ה'עצמי', הן של המטופל והן של המטפל, מקור בלתי נדלה לתובנות קליניות. במהלך השיעורים האלו נלמד אודות רעיונות ומושגים מרכזיים בעבודה הדינמית-אנליטית, דוגמת: הזדהות השלכתית, העברה והעברה נגדית ועוד.
סימינגטון, ג'ואל ונוויל (2000). החשיבה הקלינית של וילפרד ביון. הוצאת תולעת ספרים : תל-אביב. ( פרק 6: מכל/מוכל, עמ' : 69-61).

לנדאו, מ.(1993). מחשבות על מיכל ומוכל. שיחות, כרך ז', חוברת מס' 2, מרץ, עמ' : 109-103.

בוט-ספיליוס, א.(2001).התנסויות קליניות בהזדהות השלכתית. בתוך: מאמרים קליניים על קליין וביון( עורך:רובין אנדרסון).הוצאת מודן: תל-אביב,עמ': 120-101.

פרנץ' ר., וסימפסון, פ.(2004). עבודתנו הטובה ביותר מתרחשת כאשר איננו יודעים את אשר אנו עושים. אנליזה ארגונית-כתב עת לייעוץ ארגוני. חוברת מס 7, עמ' 13-21.
סמסטר ב
סמסטר ב' יתמקד בהצגות מקרה:
בסוף הסמסטר הראשון, יבחרו 4-5 סטודנטיות שיקחו חלק בהצגות מקרה שיתקיימו בסמסטר השני. הצגת מקרה תכלול קטע משיחה עם פונה. בכל הצגת מקרה כזו תהיה סטודנטית מציגה ובנוסף כל הסטודנטיות בקבוצה יכתבו 'התדיינות' קצרה (15-20דקות) אודות הפונה (המציגה תעביר לשאר הסטודנטיות בקבוצה את השיחה מראש). על ההתדיינות להיות מבוססת על לפחות שני מקורות תאורטיים מחוץ לסילבוס של הקורס, שנוגעים לסוגיה הספציפית שהן בחרו להעמיק בה. את ההתדיינות יש לכתוב באופן אקדמי ולהגיש למרצה ביום ההתדיינות.
בשיעור שבו יוצג הטיפול – הסטודנטית תקריא את המקרה והווינייטה והסטודנטיות יקריאו את ההתדיינות שכתבו אודות הטיפול. לאחר מכן, בזמן שנותר, יתקיים דיון בכיתה.
השיעור שלאחר מכן יוקדש ללמידה של רעיון/מושג מרכזי שמנחת הקורס תחליט עליו.

פירוט משימות הקורס:
1. דוח קריאה על מאמרים 10% (סמסטר א):
במהלך הסמסטר הראשון הסטודנטיות יגיש 2 דוחות על שני מאמרים מהקורס (לבחירת המרצה). הדוח כולל עמוד כתוב אחד שבו הסטודנטית תתייחס לסוגיה שעלתה במאמר ולמחשבות/הארות שלה אודותיו.

2. עבודת סיכום סימסטר א' – חלק א' של העבודה המסכמת 30%:
1. הציגו את השירות שבו אתם עובדים – התייחסו למספר העובדים ולמקצוע שלהם, לאוכלוסיות היעד של השירות, למנדט המקצועי שיש לשירות, לסוג ההתערבויות ולגישה המקצועית המרכזית.
2. הציגו את המטופל בו בחרתם:
גיל, השכלה, מצב משפחתי
משפחת המוצא – פרטו על הוריו (גיל, השכלה, עלו/נולדו בארץ, כמה אחים/אחיות יש להם וכדומה).
נסיבות ההכרות של ההורים
המשפחה שהקימו – כמה ילדים נולדו להם
משברים וטראומות מרכזיות (גופניות ונפשיות)
ציינו מאורעות חשובים אחרים
המטופל/ת:
מיקום במשפחה (מבין הילדים)
רקע התפתחותי
השתלבות במסגרות חינוכיות – האם היו אירועים משמעותיים/טראומתיים
שירות בצבא/שירות לאומי/אחר
לימודים/השכלה/השתלבות מקצועית
נסיבות הכרותו עם בן/ת הזוג
המשפחה שהקימו
3. סיבת הפנייה לשירות ופירוט של הסטינג
נסחו את הסיבה המוצהרת שעמה פנה המטופל לקבל עזרה, נסחו את הבעיה המרכזית (או 2-3 בעיות) כפי שאתם רואים זאת, ותארו את הסטינג של תהליך ההתערבות . בנוסף דונו בהשפעה של הסטינג על הקשר הטיפולי: מהי מהות הסטינג, מהן השפעותיו על הקשר עם הפונה, ומהי החוויה של הסטודנט בתוך הסטינג.
4. מטרות ההתערבות
נסחו את מטרות ההתערבות כפי שהוגדרו על ידכם וביחד עם המטופל
5. דיון בנושאים שעולים מתוך תחילת הקשר עם המטופל
דונו בשניים מתוך ארבעת הנושאים המרכזיים לתהליך התערבות טיפולי שנלמדו ושבאים לידי ביטוי בקשר שלכם עם המטופל. עליכם לעשות שימוש ב- 1-2 ממאמרי החובה של הקורס + 1-2 מאמרים שמצאתם לבד, הקשורים באופן ספציפי למטופל שלכם או לגורמים מרכזיים ברקע שלו.
אורך העבודה – 5 עמודים, ברווח 1.5.
על העבודה לכלול – דף שער, דף תוכן עניינים ורשימה ב"ב מסודרת.

הצגת מקרה בכיתה ו/או כתיבת התדיינות על אודות הצגת מקרה (ציון עובר/לא עובר) – סמסטר ב
השתמשו בקטע מתוך שיחה קלינית של אחת מחברות הקבוצה
תארו בקצרה את המטופל. בחרו סוגיה כלשהי שבה אתם מעוניינים להתמקד בהקשר לשיחה המוצגת, נתחו אותה והכינו התדיינות עליה. לצורך ההתדיינות עליכם לאתר 2 מאמרים מחוץ לסילבוס שמעמיקים בסוגייה שבחרתם. את ההתדיינות יש להקריא במהלך השיעור בו תוצג, וכן ולהגישה למרצה באותו יום.
אורך התרגיל – עמוד 1. רווח 1.5

עבודת סיכום שנה 60%
אפשר לעשות את העבודה על כל אחד מהמטופלים שלכם. ההמלצה שלנו – לעשותה על המטופל שעליו כתבתם את העבודה בסמסטר א.
1. הציגו את המטופל (ע"ע עבודה סמסטר א)
2. הגדירו את הסטינג של תהליך ההתערבות.
3. תארו בקצרה (1-2 עמודים) את מהלך ההתערבות – מה היו הסוגיות המרכזיות שבהן עסקתם בכל שלב של ההתערבות? (אפשר לחלק את ההתערבות ל'שלבים', על פי הסוגיות שבהם עסקתם, ו/או על פי תהליך ההתפתחות של ההתערבות/המטופל). עשו שימוש בחומרים תיאורטיים.
4. בחרו סוגיה אחת שנראית לכם המרכזית והחשובה ביותר – זו שעומדת בבסיס קשייו של המטופל – ודונו בה באמצעות חומרים תאורטיים . התייחסו בסעיף זה גם לדרכי ההתערבות ביחס לסוגיה המרכזית (ניתן להתייחס הן לדרכי ההתערבות שהתקיימו בפועל, והן לדרכי ההתערבות שבדיעבד היה מתאים לדעתכם להשתמש בהן).
עבור שלבים 4+ 3 עליכם לעשות שימוש בלפחות 6 מאמרים מתוך הסילבוס (לרבות מאמרים שנוספו לאורך השנה בהתאם לסוגיות שהוצגו) ו 3-2 מאמרים נוספים שלא בסילבוס, לבחירתכם. על המאמרים הללו להיות כאלו שמאפשרים לכם להעמיק את החשיבה ואת הדיון שלכם בסוגיה המרכזית.
על העבודה לכלול – דף שער ורשימה ב"ב מסודרת.
אורך העבודה –7-8 עמודים, ברווח 1.5


סטודנטים עם מוגבלות:
האוניברסיטה העברית ובית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית רואים חשיבות רבה בהנגשת דרכי ההוראה והשירותים הניתנים לסטודנטים. סטודנטים עם מוגבלויות מוזמנים לפנות למרצה הקורס על מנת לדון איתו/ה על צרכי הנגישות שלהם ועל ההתאמות הנדרשות. שימו לב כי חלק מההתאמות מחייבות אישור של יחידת הנגישות (negishut@savion.huji.ac.il), יחידת האבחון והתמיכה בסטודנטים עם ליקויי למידה והפרעות קשב (ldsupport@savion.huji.ac.il ) או המרכז לעיוור (cb@savion.huji.ac.il). יחידות אלו אף מספקות שירותים שונים אשר יכולים לתמוך משמעותית בתהליך הלמידה. על כן, במקביל לפניה למרצה, מומלץ לסטודנטים לפנות ליחידות אלו בהקדם האפשרי.

אתיקה בהגשת משימות:
עבודה חייבת יצירה מקורית של הסטודנט. במקרה בו סטודנטים מגישים את המטלה בשיתוף עם
סטודנטים נוספים, האחריות על שמירה על כללי האתיקה חלה על כל אחד ואחת מהמגישים וכל
חברי הצוות מחויבים לתרום משמעותית לכתיבת העבודה. תלמיד אינו רשאי לעיין
בעבודה/בחינת בית של סטודנט אחר או לשלוח את עבודתו/ בחינת בית שלו לסטודנטים אחרים,
אלא אם ניתן היתר מפורש לכך על-ידי מורה הקורס. בבחינת בית, מעבר לאיסור לעיין בבחינת
הבית של סטודנט אחר, חל איסור גם על התייעצות בעל פה.
טרם כתיבת עבודה/מבחן על הסטודנט יש לעיין בכללי האתיקה שבאתר המודל ולחתום עליהם

מגוון בעבודה סוציאלית: קורס זה מתקיים בבית הספר לעבודה סוציאלית אשר מכבד את גיוון קהל הסטודנטיות והסטודנטים ומבסס תהליך להעמקת ההיכרות בין קבוצות חברתיות שונות בכיתה. תחושת השייכות והנוחות של כל הסטודנטיות והסטודנטים בכיתה היא חשובה ומרכזית. חשוב שנתייחס לגיוון כאל משאב ושצורכי למידה שונים יקבלו מענה הן בכיתה ומחוצה לה.

Required Reading:





האוניברסיטה העברית בירושלים
בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד


(03304) מתודות בעבודה סוציאלית (מתודות לשנה ג')
תשפ"ה- שנתי

רכזת מתודות ג׳ בוגר: פרופ׳ עפרית שפירא ברמן

מורות מתודות ג' בוגר:
ציפי פרי
אורלי אולשטיין מן
יפעת נחמיה וולקוף
עפרית שפירא ברמן


מטרת הקורס:
קורס מתודות ג' נועד לחזק ולהעמיק את הקשר בין ההתנסות המעשית בשדה לבין התיאוריה והפרקטיקה של העבודה הסוציאלית. בהמשך לקורס מתודות ב', אשר התמקד בהבאת התיאוריה ליישום בשטח, קורס זה מתמקד בתנועה מהשדה אל התיאוריה. הסטודנטים יביאו מקרים מההתנסות המעשית שלהם בשטח, והם ימשיגו אותם תוך לימוד מעמיק של תיאוריות מרכזיות וטכניקות התערבות בסיסיות. כל זאת ייעשה תוך עידוד חשיבה ביקורתית וחיבור מתמיד לערכים ולעקרונות של העבודה הסוציאלית.

מבנה הקורס
מפגשים שבועיים של הקבוצה (נוכחות חובה), למידה של מאמרים והצגת מקרים בכיתה, מתוך ההכשרה המקצועית.
משימות הקורס:
1. נוכחות חובה בכל השיעורים.ֿ
2. הגשת דוחות קריאה על שניים מתוך מאמרי החובה של הקורס 10%) במהלך סמסטר א').
3. הצגת מקרה בכיתה ו/או כתיבת התדיינות על אודות הצגת מקרה (ציון עובר/לא עובר). (במהלך סמסטר ב')
4. עבודת סיכום סמסטר א' – חלק א' של העבודה המסכמת 30%.
5. עבודת סיכום הקורס– תיאור וניתוח של תהליך ההתערבות עם אחר מהפונים בהכשרה המקצועית בליווי חומרים תיאורטיים (60%). (סוף השנה).

סמסטר א
סמסטר א יוקדש ללמידה של ארבעה נושאים מרכזיים לתהליך התערבות טיפולי.
הנושאים:
1. בין דיבור לריפוי – מה בין 'דיבור מלא' ל'דיבור ריק' (שיעורים 2-3).
פרויד : הגילוי של הריפוי בדיבור
פרויד, ז.(1926). לשאלת האנליזה בידי מי שאינם רופאים. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי. מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד, תל-אביב , 2002( עמ' (149-154.
לאקאן : הדיבור : בין הרחבת המסמן ל-להיטיב לומר.
מילר, ז' א. (2001). עצם האנליזה. ירושלים: הוצאת כתר. (פרק מס' 1).
הדר, א.(2001 ). השיח הטיפולי: פסיכותרפיה אנליטית כתהליך תקשורתי. הוצאת דביר : לוד. (עמ' 46-56).

2. מהתנגדות לטיפול, להסכמה לטיפול ועד שותפות מרצון (שיעורים 4-5)
פרויד, ז. (1890). הטיפול הנפשי. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי, מגרמנית: ע' רולניק. הוצאת עם עובד, תל אביב, 2002.(עמ': 59-72).

ויניקוט, ד.ו. (1961). סוגים שונים של פסיכותרפיה. מתוך : הכל מתחיל בבית-מסות מאת פסיכואנליטיקאי (עורכים: קליר ויניקוט וריי שפרד), הוצאת דביר, תל-אביב, 1995. עמ' 85-92. הרצאה שנתנה בפני האגודה העוסקת באספקטים הסוציאליים והרפואיים של מחלות נפש (MIASMA), קמברידג'.
מיכאל, א. (1989). התנגדות בטיפול. חברה ורווחה, י' (1), 39-47.
3. פרקטיקות טיפוליות (שיעורים 6-9).
פרויד, ז.(1912). עצות לרופא על הטיפול הפסיכואנליטי. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי. מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד : תל אביב, 2002, עמ' 98-92.
פרויד, ז. (1914). היזכרות, חזרה ועיבוד. בתוך : הטיפול הפסיכואנליטי, מגרמנית: ע' רולניק, הוצאת עם עובד : תל אביב , 2002.. (עמ': 114-119).
ויניקוט, ד.ו.(1954).היבטים מטה-פסיכולוגיים וקליניים של רגרסיה בתוך המערך הפסיכואנליטי. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' :120-137.

ויניקוט, ד.ו.(1956). מושקעות אמהית ראשונית. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' : 153-145.

ויניקוט, ד.ו.(1960). התיאוריה של יחסי הורה-תינוק. בתוך : עצמי אמיתי, עצמי כוזב (עורך עמנואל ברמן). הוצאת עם עובד : תל-אביב, 2009, עמ' : 198-178.

אוגדן, ת.ה.(2003). מצע הנפש. הוצאת תולעת ספרים: תל-אביב. (פרק 7: האם, התינוק והמצע בעבודתו של דונלד ויניקוט, עמ' 144-136).


4. השימוש ב'מטפל' בטיפול (שיעורים 10-12).
שיעורים אלו יתייחסו לאופן שבו מהווה ה'עצמי', הן של המטופל והן של המטפל, מקור בלתי נדלה לתובנות קליניות. במהלך השיעורים האלו נלמד אודות רעיונות ומושגים מרכזיים בעבודה הדינמית-אנליטית, דוגמת: הזדהות השלכתית, העברה והעברה נגדית ועוד.
סימינגטון, ג'ואל ונוויל (2000). החשיבה הקלינית של וילפרד ביון. הוצאת תולעת ספרים : תל-אביב. ( פרק 6: מכל/מוכל, עמ' : 69-61).

לנדאו, מ.(1993). מחשבות על מיכל ומוכל. שיחות, כרך ז', חוברת מס' 2, מרץ, עמ' : 109-103.

בוט-ספיליוס, א.(2001).התנסויות קליניות בהזדהות השלכתית. בתוך: מאמרים קליניים על קליין וביון( עורך:רובין אנדרסון).הוצאת מודן: תל-אביב,עמ': 120-101.

פרנץ' ר., וסימפסון, פ.(2004). עבודתנו הטובה ביותר מתרחשת כאשר איננו יודעים את אשר אנו עושים. אנליזה ארגונית-כתב עת לייעוץ ארגוני. חוברת מס 7, עמ' 13-21.
סמסטר ב
סמסטר ב' יתמקד בהצגות מקרה:
בסוף הסמסטר הראשון, יבחרו 4-5 סטודנטיות שיקחו חלק בהצגות מקרה שיתקיימו בסמסטר השני. הצגת מקרה תכלול קטע משיחה עם פונה. בכל הצגת מקרה כזו תהיה סטודנטית מציגה ובנוסף כל הסטודנטיות בקבוצה יכתבו 'התדיינות' קצרה (15-20דקות) אודות הפונה (המציגה תעביר לשאר הסטודנטיות בקבוצה את השיחה מראש). על ההתדיינות להיות מבוססת על לפחות שני מקורות תאורטיים מחוץ לסילבוס של הקורס, שנוגעים לסוגיה הספציפית שהן בחרו להעמיק בה. את ההתדיינות יש לכתוב באופן אקדמי ולהגיש למרצה ביום ההתדיינות.
בשיעור שבו יוצג הטיפול – הסטודנטית תקריא את המקרה והווינייטה והסטודנטיות יקריאו את ההתדיינות שכתבו אודות הטיפול. לאחר מכן, בזמן שנותר, יתקיים דיון בכיתה.
השיעור שלאחר מכן יוקדש ללמידה של רעיון/מושג מרכזי שמנחת הקורס תחליט עליו.

פירוט משימות הקורס:
1. דוח קריאה על מאמרים 10% (סמסטר א):
במהלך הסמסטר הראשון הסטודנטיות יגיש 2 דוחות על שני מאמרים מהקורס (לבחירת המרצה). הדוח כולל עמוד כתוב אחד שבו הסטודנטית תתייחס לסוגיה שעלתה במאמר ולמחשבות/הארות שלה אודותיו.

2. עבודת סיכום סימסטר א' – חלק א' של העבודה המסכמת 30%:
1. הציגו את השירות שבו אתם עובדים – התייחסו למספר העובדים ולמקצוע שלהם, לאוכלוסיות היעד של השירות, למנדט המקצועי שיש לשירות, לסוג ההתערבויות ולגישה המקצועית המרכזית.
2. הציגו את המטופל בו בחרתם:
גיל, השכלה, מצב משפחתי
משפחת המוצא – פרטו על הוריו (גיל, השכלה, עלו/נולדו בארץ, כמה אחים/אחיות יש להם וכדומה).
נסיבות ההכרות של ההורים
המשפחה שהקימו – כמה ילדים נולדו להם
משברים וטראומות מרכזיות (גופניות ונפשיות)
ציינו מאורעות חשובים אחרים
המטופל/ת:
מיקום במשפחה (מבין הילדים)
רקע התפתחותי
השתלבות במסגרות חינוכיות – האם היו אירועים משמעותיים/טראומתיים
שירות בצבא/שירות לאומי/אחר
לימודים/השכלה/השתלבות מקצועית
נסיבות הכרותו עם בן/ת הזוג
המשפחה שהקימו
3. סיבת הפנייה לשירות ופירוט של הסטינג
נסחו את הסיבה המוצהרת שעמה פנה המטופל לקבל עזרה, נסחו את הבעיה המרכזית (או 2-3 בעיות) כפי שאתם רואים זאת, ותארו את הסטינג של תהליך ההתערבות . בנוסף דונו בהשפעה של הסטינג על הקשר הטיפולי: מהי מהות הסטינג, מהן השפעותיו על הקשר עם הפונה, ומהי החוויה של הסטודנט בתוך הסטינג.
4. מטרות ההתערבות
נסחו את מטרות ההתערבות כפי שהוגדרו על ידכם וביחד עם המטופל
5. דיון בנושאים שעולים מתוך תחילת הקשר עם המטופל
דונו בשניים מתוך ארבעת הנושאים המרכזיים לתהליך התערבות טיפולי שנלמדו ושבאים לידי ביטוי בקשר שלכם עם המטופל. עליכם לעשות שימוש ב- 1-2 ממאמרי החובה של הקורס + 1-2 מאמרים שמצאתם לבד, הקשורים באופן ספציפי למטופל שלכם או לגורמים מרכזיים ברקע שלו.
אורך העבודה – 5 עמודים, ברווח 1.5.
על העבודה לכלול – דף שער, דף תוכן עניינים ורשימה ב"ב מסודרת.

הצגת מקרה בכיתה ו/או כתיבת התדיינות על אודות הצגת מקרה (ציון עובר/לא עובר) – סמסטר ב
השתמשו בקטע מתוך שיחה קלינית של אחת מחברות הקבוצה
תארו בקצרה את המטופל. בחרו סוגיה כלשהי שבה אתם מעוניינים להתמקד בהקשר לשיחה המוצגת, נתחו אותה והכינו התדיינות עליה. לצורך ההתדיינות עליכם לאתר 2 מאמרים מחוץ לסילבוס שמעמיקים בסוגייה שבחרתם. את ההתדיינות יש להקריא במהלך השיעור בו תוצג, וכן ולהגישה למרצה באותו יום.
אורך התרגיל – עמוד 1. רווח 1.5

עבודת סיכום שנה 60%
אפשר לעשות את העבודה על כל אחד מהמטופלים שלכם. ההמלצה שלנו – לעשותה על המטופל שעליו כתבתם את העבודה בסמסטר א.
1. הציגו את המטופל (ע"ע עבודה סמסטר א)
2. הגדירו את הסטינג של תהליך ההתערבות.
3. תארו בקצרה (1-2 עמודים) את מהלך ההתערבות – מה היו הסוגיות המרכזיות שבהן עסקתם בכל שלב של ההתערבות? (אפשר לחלק את ההתערבות ל'שלבים', על פי הסוגיות שבהם עסקתם, ו/או על פי תהליך ההתפתחות של ההתערבות/המטופל). עשו שימוש בחומרים תיאורטיים.
4. בחרו סוגיה אחת שנראית לכם המרכזית והחשובה ביותר – זו שעומדת בבסיס קשייו של המטופל – ודונו בה באמצעות חומרים תאורטיים . התייחסו בסעיף זה גם לדרכי ההתערבות ביחס לסוגיה המרכזית (ניתן להתייחס הן לדרכי ההתערבות שהתקיימו בפועל, והן לדרכי ההתערבות שבדיעבד היה מתאים לדעתכם להשתמש בהן).
עבור שלבים 4+ 3 עליכם לעשות שימוש בלפחות 6 מאמרים מתוך הסילבוס (לרבות מאמרים שנוספו לאורך השנה בהתאם לסוגיות שהוצגו) ו 3-2 מאמרים נוספים שלא בסילבוס, לבחירתכם. על המאמרים הללו להיות כאלו שמאפשרים לכם להעמיק את החשיבה ואת הדיון שלכם בסוגיה המרכזית.
על העבודה לכלול – דף שער ורשימה ב"ב מסודרת.
אורך העבודה –7-8 עמודים, ברווח 1.5


סטודנטים עם מוגבלות:
האוניברסיטה העברית ובית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית רואים חשיבות רבה בהנגשת דרכי ההוראה והשירותים הניתנים לסטודנטים. סטודנטים עם מוגבלויות מוזמנים לפנות למרצה הקורס על מנת לדון איתו/ה על צרכי הנגישות שלהם ועל ההתאמות הנדרשות. שימו לב כי חלק מההתאמות מחייבות אישור של יחידת הנגישות (negishut@savion.huji.ac.il), יחידת האבחון והתמיכה בסטודנטים עם ליקויי למידה והפרעות קשב (ldsupport@savion.huji.ac.il ) או המרכז לעיוור (cb@savion.huji.ac.il). יחידות אלו אף מספקות שירותים שונים אשר יכולים לתמוך משמעותית בתהליך הלמידה. על כן, במקביל לפניה למרצה, מומלץ לסטודנטים לפנות ליחידות אלו בהקדם האפשרי.

אתיקה בהגשת משימות:
עבודה חייבת יצירה מקורית של הסטודנט. במקרה בו סטודנטים מגישים את המטלה בשיתוף עם
סטודנטים נוספים, האחריות על שמירה על כללי האתיקה חלה על כל אחד ואחת מהמגישים וכל
חברי הצוות מחויבים לתרום משמעותית לכתיבת העבודה. תלמיד אינו רשאי לעיין
בעבודה/בחינת בית של סטודנט אחר או לשלוח את עבודתו/ בחינת בית שלו לסטודנטים אחרים,
אלא אם ניתן היתר מפורש לכך על-ידי מורה הקורס. בבחינת בית, מעבר לאיסור לעיין בבחינת
הבית של סטודנט אחר, חל איסור גם על התייעצות בעל פה.
טרם כתיבת עבודה/מבחן על הסטודנט יש לעיין בכללי האתיקה שבאתר המודל ולחתום עליהם

מגוון בעבודה סוציאלית: קורס זה מתקיים בבית הספר לעבודה סוציאלית אשר מכבד את גיוון קהל הסטודנטיות והסטודנטים ומבסס תהליך להעמקת ההיכרות בין קבוצות חברתיות שונות בכיתה. תחושת השייכות והנוחות של כל הסטודנטיות והסטודנטים בכיתה היא חשובה ומרכזית. חשוב שנתייחס לגיוון כאל משאב ושצורכי למידה שונים יקבלו מענה הן בכיתה ומחוצה לה.

Additional Reading Material:

Grading Scheme :
Essay / Project / Final Assignment / Home Exam / Referat 90 %
Submission assignments during the semester: Exercises / Essays / Audits / Reports / Forum / Simulation / others 10 %

Additional information:
In the second semester, part of the students will present a case from their practice. The rest will take an active part in the discusion.
 
Students needing academic accommodations based on a disability should contact the Center for Diagnosis and Support of Students with Learning Disabilities, or the Office for Students with Disabilities, as early as possible, to discuss and coordinate accommodations, based on relevant documentation.
For further information, please visit the site of the Dean of Students Office.
Print