לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

טיפול בקבלה (ACCEPTANCE) ומחוייבות (COMMITMENT) - 3018
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 22-02-2020
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: מוסמך

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: עבודה סוציאלית

סמסטר: סמסטר ב'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר ליאור כהן

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: lior.cohen4@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

מורי הקורס:
ד"ר ליאור כהן

תאור כללי של הקורס:
הקורס הוא קורס מבוא לטיפול בקבלה ומחויבות.ACT היא גישה טיפולית מהגל השלישי של CBT המדגישה קבלה, על פני שינוי, של מחשבות ורגשות קשים כדרך התמודדות עם בעיות שונות. זו גישה לא פרוטוקולית המתאימה לטיפול במגוון קשיים כגון חרדה, דכאון, פוסט טראומה, הפרעות כאב ועוד. הגישה מחדדת את האבחנה בין כאב שהינו חלק בלתי נפרד מהחיים לבין סבל, שאותו אנו יכולים להפחית במידה רבה, ועוסקת בתהליכים המרכזיים המגבירים סבל בחיינו וכיצד לשנות אותם. תהליך מרכזי המשמר סבל הוא הימנעות מחוויה (Experiential Avoidance) והגישה מעודדת את ההפך, מפגש ישיר ומקבל של חוויות פנימיות. מטרת העל של ACT היא הגברת הגמישות הפסיכולוגית בהתמודדות עם קשיים. במקביל לתהליך הקבלה הגישה עוסקת בהגברת פעילות מחויבת בהתאם לערכי המטופל ומעודדת עשייה לקידום חיי המטופל. מדובר בגישה פרגמטית, מבוססת מחקר וישנם מחקרים רבים התומכים ביעילותה במצבים קליניים שונים.

מטרות הקורס:
המטרה המרכזית של הקורס היא להכיר את הגישה לעומק וללמוד להמשיג מקרים על פי ACT. כמו כן, המטרה היא לפתח את היכולת להשתמש בעקרונות הגישה בטיפול עם מטופלים בעלי קשיים שונים.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

1. לבנות המשגת מקרה על פי ACT.
2. לתכנן התערבויות טיפוליות על פי ACT.
3. לשלב בטיפולים קיימים בגישות שונות עקרונות של ACT.

דרישות נוכחות (%):
80%

שיטת ההוראה בקורס: הקורס יהיה בנוי מהרצאות פרונטליות ותרגולים מעשיים.

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. מיתוסים של אושר ומבוא ל ACT
2. גמישות פסיכולוגית – מודל ה- Hexaflex
3. קבלה והמנעות מחוויה- Acceptance and Experiential Avoidance
4. הדבקה והפרדה קוגניטיבית
5. מגע עם ההווה – מבוא למיינדפולנס
6. ערכים ופעילות מחוייבת
7. עצמי כתוכן לעומת עצמי כקונטקסט

חומר חובה לקריאה:
הייז, ס. צ., סטרוסאל, ק. ד., ווילסון, ק. ג. (2014). תרפיית קבלה ומחויבות: תהליך ועבודה מעשית ליצירת שינוי קשוב. הוצאת אח.
יובל, י' (2011). קבלה ומחויבות: תיאוריה ופרקטיקה. בתוך מרום, צ', גלבוע - שכטמן, א', מור, נ', ומאיירס, י', (עורכים), טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים: עקרונות טיפוליים. עמ' 353-384. ת"א: דיונון.
ליבליך, מ. (2018). מיינדפולנס: להיות כאן ועכשיו: תרגול, הגות ויישומים. כתר: בן שמן.
Harris, R. (2008). The happiness trap: How to stop struggling and start living. Shambhala publications inc.: Boston
Harris, R. (2009). ACT Made Simple: An Easy-To-Read Primer on Acceptance and Commitment Therapy. Oakland, CA: New Harbinger.
Hayes, S. (2019). A Liberated Mind: How to Pivot Toward What Matters. New York: Avery.
Hayes, S. C. & Smith, S. (2005). Get out of your mind and into your life: The new acceptance and commitment therapy. New Harbinger Publications, Inc.: Oakland

חומר לקריאה נוספת:

הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 0 %
הרצאה0 %
השתתפות 0 %
הגשת עבודה 90 %
הגשת תרגילים 10 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 0 %
אחר 0 %

מידע נוסף / הערות:
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה