להתאמן, לאכול, לחיות - 96125

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: naamacons@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס:

פרופ נעמה קונסטנטיני

החיים בעולם המודרני מעלים שאלות רבות לדיון בנושא חולי ובריאות: מה זו בריאות? מדוע אנחנו עדיין חולים בעידן של קידמה ושפע? איך קורה שחצי עולם רעב ללחם והחצי השני טובע בתוך ים של קלוריות שישלחו אותו לקבר בטרם עת? נושא הבריאות והחולי היה מאז ומעולם עיסוק מרכזי של חברות ותרבויות רבות ובא לידי ביטוי בהתפתחות המדע והרפואה אך גם בפילוסופיה, באומנות, בתרבות ובחיים הציבוריים. במהלך השנים נוצרו מערכים של התנהגויות, אמונות, טקסים ופעילויות הקשורות לחולי ובריאות, חלקם ייחודים לכל חברה וחלקם בעלי ממד אוניברסלי. כיום ההוצאה הפרטית על בריאות, תעשיות הדיאטה והכושר הולכת ומאמירה אולם כחברה נדמה כי המגמה היא הפוכה ושיעורי השמנת יתר (obesity) ואורח החיים היושבני (sedentary) נמצאים בשיא של כל הזמנים. כמו כן, למרות שבעולם המערבי יש ירידה בשיעור המעשנים, עישון הוא עדיין הגורם המוביל למוות בר-מניעה בעולם המערבי כמו-גם גורמים הקשורים לתזונה לא נכונה ואי-ביצוע פעילות גופנית. בעידן של חופש ושיתוף מידע שכמוהו לא נראה מעולם, נדמה כי אנו יודעים פחות ופחות על גופנו והדרך הנכונה לתחזק אותו ומיישמים בחיי היומיום חלק מזערי מידע מועט זה.
קורס זה מיועד לתת מידע בסיסי, תיאורטי ויישומי בנושאי בריאות האדם והתהליכים וההתנהגויות המקדמים בריאות לסטודנטים מכלל חוגי הלימוד ואינו מצריך ידע מקדים. בקורס זה נערוך מסע בין התנהגויות, טרנדים, ודוגמות הקיימות כיום ונוגעות לבריאותו של האדם, נקרא ונערוך דיונים, נשפוט בכלים של evidence based התנהגויות אלו וננסה להבין איך תחומים שאינם קשורים באופן ישיר לבריאות כגון חקיקה, כלכלה, מגדר, תכנון אורבני ואחרים משפיעים באופנים שונים על בריאות וחולי בחברה הישראלית המודרנית ובכלל. לבסוף נערוך סיכום של התשובות לשאלות הבסיס ונזקק את הידע שצברנו כדי לענות על השאלה היומרנית: מהי בריאות וכיצד מגיעים אליה?

להקנות לסטודנטים מהדיסציפלינות השונות ידע בסיסי בנושאי פעילות גופנית, תזונה והתנהגויות בריאות שונות וכיצד התנהגות הפרט ואלמנטים סביבתיים משפיעים על בריאות היחיד והחברה.

בסיום הקורס, הסטודנטים:
1. יכירו מהי בריאות, מהו חולי ומה ההשפעה של התנהגות הפרט על כ"א מהם.
2. יכירו מושגים בסיסיים בפעילות גופנית ותנועה וכן בתזונת האדם, והקשר שלהם לבריאות.
3. יפתחו כלים להערכה ביקורתית של התנהגויות ותופעות חברתיות (טרנדים ואופנות) בהקשר הבריאותי.
4. ירכשו כלים בסיסיים ל"תחזוקה" נכונה של גוף האדם.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות פרונטליות.
הרצאות וקטעי וידאו שיועלו לאתר הקורס.
תרגול יצירת שינוי באחד ממרכיבי הבריאות.

מבוא לבריאות, מושגי יסוד הפעילות גופנית ובכושר, סקר הבריאות
פיזיולוגיה של המאמץ – הבסיס המדעי לפעילות גופנית
פירמידת הפעילות הגופנית והאימון - מרשם לפעילות גופנית
התנהגות בריאות וכיצד מגיעים לשינוי
אבות המזון – מקורות תפקידים והמלצות
מאזן אנרגיה, משקל והרכב גוף
מגפת ההשמנה ומגפת הדיאטות
עקרונות הבישול הבריא
עישון – היבטים היסטוריים, חברתיים וכלכליים. נזק ליחיד ולסביבה. שיווק ופרסום מוצרי טבק ודרכי גמילה
סקס סמים ורוקנרול – התנהגויות מסוכנות של אנשים צעירים
דחק והשפעתו, התמודדות במצבי בריאות וחולי
זה לא אתה, זה אני – על השפעתה של הסביבה על התנהגויות בריאות
האם עדיף שמן בכושר או רזה בטלן? על תרומת הפעילות הגופנית במניעת תחלואה ובשיפור איכות ותוחלת חיים
סיכום הקורס

החומר שיועלה לאתר הקורס ויסומן כ"חובה"

1. נייס, ש. וקונסטנטיני, נ. (2011). מרשם אישי לאימון גופני ולבריאות
2. American College of Sports Medicine. ACSM Guidelines for Exercise Testing & Prescription 9th Ed. Baltimore, Williams and Wilkins, 2013.
3. פולק, ר. (2009). ליהנות מאוכל בריא.
4. WHO site on Nutrition.
5. Antonovsky, A. Unraveling The Mystery of Health - How People Manage Stress and Stay Well, San Francisco: Jossey-Bass Publishers, 1987
6. מאמרים באתר הקורס.

* 50% מהציון על הצגת נושא