תהליכים קוגנטיביים מתקדמים - 76913

פרופ מירב אחישר
גב אווה קימל

דיון בנושאים עדכניים בתחום של תהליכים קוגניטיביים

הקורס יציג נושאים עכשוויים במדעי הקוגניציה, תוך עבודה על יכולת הקריאה הביקורתית והדיון במאמרים (בעל פה ובכתב), ויגע בשאלות הפתוחות בתחום

הבנה של הנושאים העדכניים במדעי הקוגניציה, עם דגש על זכרון קצר וארוך טווח, למידה סטטיסטית, למידה של חוקים, שפה, קבלת החלטות, הסקה בייסיאנית ורכישת מיומנות

82% (השתתפות ב-9 מתוך 11 פגישות)

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות פרונטליות ע״י מורת הקורס ומרצים אורחים, דיונים בכיתה, הגשת שיעורי בית בכתב ומצגות סטודנטים

The goal of this course is to introduce its participants to current issues in the field of Cognition. We will experience the complexity of classical and recent studies, integrate their results, and discuss implications and perspectives.
As part of the learning, we will replicate and analyze a few studies, among which: Assessing the huge capacity of long term memory, measuring statistical learning of simple sequences and evaluating implicit rule learning. We will explore the relation between these basic skills and intelligence, language acquisition and decision making.
We shall also discuss recent views of Bayesian inference (the computational version of Helmholtz's implicit inference view from the 19th century) and their contribution to solving classic and recent puzzles (babies' "boot strap" of understanding the world; phenomenology of neurological patients), including the notion of Predictive Coding.
This course is the second of a two-part sequence required of students in ELSC.
More details can be found on the course website.

מעודכן באתר הקורס (במערכת ה-moodle)

מעודכן באתר הקורס (במערכת ה-moodle)