התפתחות ידע מדעי והשפעותיו על המלצות תזונתיות - 71265

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Limor.Ben-Yacov@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתאום

ד"ר לימור בן-יעקב

המלצות תזונתיות משמשות את כלל האוכלוסייה לשיפור בריאות, למניעה-באוכלוסיות בסיכון או לטיפול תזונתי.
הקורס יחשוף את התלמידים לגורמים שונים המשפיעים על היווצרות המלצות תזונתיות. יוצגו דוגמאות לשינויים בהמלצות תזונתיות בעקבות הצטברות ידע מדעי, תוך פיתוח ביקורתיות והכרות עם תחומים מחקריים חדשים בתחום.

1. הכרת תפקידי הייעוץ התזונתי במניעה ראשונית, שניונית ושלישונית
2. הבנת התהליך כיצד מגיעים להמלצות על בסיס הוכחה מדעית
3. פיתוח ביקורתיות, זיהוי חוזקות ומגבלות של מחקרים אפידמיולוגיים

• להשוות בין המלצות על בסיס רכיבי תזונה לבין המלצות על בסיס תבניות תזונה
• להסביר את התפקידים השונים של ייעוץ תזונתי
• לדון בגורמים המשפיעים על יישום המלצות תזונתיות
• לשפוט את תזונתם האישית

אין

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה

1. מושגי יסוד, תפקידים עיקריים של רכיבי התזונה באספקת אנרגיה, בנייה וויסות תהליכים בגוף
2. תפקידי הייעוץ התזונתי במניעה ראשונית- לאוכלוסייה הבריאה, במניעה שניונית- לאוכלוסיות בסיכון ובמניעה שלישונית- לטיפול במצבי מחלה ולתמיכה בטיפול רפואי
3. קבוצות המזון, הצגה גרפית של המלצות לצריכת קבוצות המזון ככלי ייעוץ תזונתי למניעה ראשונית, שינויים בהרכב פירמידות המזון עם הזמן, מעבר מפירמידה לצלחת המזון של ה-USDA (My Plate) והשוואתה לצלחת המזון של Harvard (Healthy Eating Plate)
4. המלצות תזונתיות של העשור האחרון לקידום בריאות ולהפחתת הסיכון למחלות כרוניות.
5. המחקר האפידמיולוגי התזונתי- חוזקות ומגבלות. הצגת דוגמאות להטיות ולגורמים מבלבלים (confounders) נפוצים במחקרי תזונה.
6. גילוי אפקט הפלסבו ורתימתו למחקר הרפואי והתזונתי, הצגת דוגמאות ממחקרים נבחרים בתזונה.
7. ברזל – תפקידי בנייה וויסות תהליכים בגוף בדגש על תרומתו לבניית תאי דם אדומים, מקורות במזון, חוסר בצריכת ברזל ואנמיה מיקרוציטית
8. חומצה פולית - תפקידים מקורות במזון, חוסר בצריכת חומצה פולית בהריון והפרעה בסגירת התעלה העצבית בעובר ( Neural Tube Defects)
9. שינויים בהמלצות של משרד הבריאות בישראל לצריכת תוסף ברזל או תוסף חומצה פולית בתינוקות ובנשים הרות
10. ויטמינים A, C ו-E- מקורות מהמזון, תפקידם בגוף בדגש על תפקידם כאנטיאוקסידאנטים
11. האם כדאי לצרוך תוספי אנטיאוקסידאנטים למניעה ראשונית? שינויים במגמות.
12. סיכום הקורס

חומר לקריאה יינתן במהלך הקורס

1. זילבר-רוזנברג, א'. תזונה – פרי מחשבה מזון ותזונה בבריאות ובחולי. הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 2014
2. נסל מ'. מה לאכול. כנרת, זמורה-ביתן, דביר - מוציאים לאור בע"מ, 2007