בין חרדיות לישראליות - 62351

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Yehoshua.pfeffer@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום מראש

עו"ד יהושע פפר

קורס זה עוסק בחברה החרדית, וביחס המורכב שלה עם החברה הישראלית הכללית. יחס זה מעלה אתגרים רבים במגוון זירות, שרובם זכו לביטוי מפורט בזירה המשפטית, אם בחוק ואם בפסקי-דין. נושאים אלו כוללים: החינוך החרדי; השירות הצבאי; השתתפות בשוק התעסוקה; ההפרדה בין המינים; אופי הפרהסיה הציבורית; אפליה; ועוד.

טרם יעסוק בסוגיות הספציפיות, הקורס יתק סקירה של המאפיינים של החברה החרדית על גווניה, היסודות האידיאולוגיות והסוציולוגיות שלה, ומגמות עכשוויות. הקדמה זו תאפשר דיון בסוגיות ובאתגרים הרלוונטיים הן מזווית ראייה של החברה הכללית, והן מזו של החברה החרדית עצמה.

-- להקנות לתלמידים ידע והבנה באופי החברה החרדית וביחסה מול החברה הכללית
-- להניק לתלמידים הכרה לעומק ביחס האמור דרך עיון בסוגיות המשפטיות העולות באינטראקציה של החברה החרדית עם החברה הכללית, כולל סוגיות רגישות ונפיצות, ולהבין את הצדדים השונים שלהן.
-- לעודד את התלמידים לראות את השאלות העולות מתוך זוויות ראייה שונות, ולדון בהן מתוך מודעות למורכבות הנושאים.
-- להטמיע בקרב התלמידים את החשיבות הרבה שיש לסוגיות השונות, החברתיות והמשפטיות, של יחסי הציבור החרדי עם הציבור הכללי, ואת החשיבות של טיפול ראוי בהן.

להכיר את יסודותיה של החברה החרדית
להצביע על נקודות החיכוך בין החברה החרדית לחברה הישראלית הכללית, ולהבין את המשמעות המשפטית שלהן.
לדון בנקודות אלו מתוך זוויות ראייה שונות.
להכיר בחשיבות ובמורכבות של הסוגיות השונות ודרכי פתרונן.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה

1. מיהו חרדי? זהות חרדית בחברה רב-תרבותית
2. עיקרון ההתבדלות: הלכה ומעשה
3. תלמוד תורה כנגד כולם: לימוד תורה בחברה החרדית
4. "חרדים לציונות" – היחס למדינת ישראל
5.חרדים והמשפט: למעלה מן החוק?
6. דעת תורה: הדינמיקה של מנהיגות חרדית
7. "צבא העם" או "צבא השמד"? – גיוס חרדים לצבא
8. שאלות מגדריות: "כל כבודה בת מלך פנימה"
9. ערך עבודה בעולם החרדי
10. חינוך: מלחמות האוטונומיה
11. השכלה גבוהה: אתגרים ומגמות
12. אפליה עדתית או בחירה דתית? פרשת "נוער כהלכה"
13. החוק נ' החרדים: קבוצת מיעוט?
14. שבטי ישראל: מבט לעתיד

[הרשימה כוללת קריאת חובה ורשות]
1. מפגש 1
• בג"ץ 5851/13 קושלבסקי נ' המועצה להשכלה גבוהה (1.10.2013)