פשעי מין: מאפיינים ייחודיים - 61211

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: inegbi@walla.co.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום שלישי 17.00-16.00

ד"ר עירית נגבי

הקורס יעסוק בפשעי מין – אונס, מעשה סדום, מעשים מגונים, גילוי עריות, הטרדה מינית ועבירות מין באינטרנט – ובהגדרות שהחוק הישראלי מעניק להם, תוך דגש על המאפיינים הייחודיים לפשעים אלה.

להכיר ולהבין את התופעה של פשעי מין וגבולותיה, את התפתחות החקיקה והפסיקה בתחום זה, ואת הערכים המוגנים שעומדים ביסוד הגדרות החוק של פשעים אלה.

לנתח את ההתייחסות החברתית-משפטית לעבירות מין;
לבקר את התרומה של התרבות שלנו לשכיחותה ומימדיה של תופעת עבריינות המין;
להעריך את תיקוני החקיקה בתחום עבירות המין ותרומתם להגנת הקורבנות, ואת הטעון שיפור ותיקון;
לנתח את המגמות וההתפתחויות בפסיקה העכשווית בנושא עבירות המין.

V

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות פרונטליות

א.מדוע גברים אונסים? הצגת התיאוריות
המרכזיות לאונס ודיון בהמשגת האונס כמין או
כאלימות .
ב. מיתוס האונס
ג. הערכים המוגנים באיסור על עבירות מין
ד. הטרדה מינית –האמנם קץ הרומנטיקה?
ה. גילוי עריות – סוגיית הזיכרון המודחק או הזיכרון הכוזב
ו. עבירות מין באינטרנט
ז. סוגיית ההתיישנות בפשעי מין
ח. תרבות האונס
ט. מה בין מעשה סדום לבין אונס – שאלת הנייטרליות המגדרית של ההגדרה
י. מגמות בפסיקה ובחקיקה
יא. צדק מאחה לעברייני מין וקורבנותיהם.

דנציג-רוזנברג, ה' ורוזנברג, ר' (2017). פורנוגרפית נקם כהטרדה מינית. חוקים ט,
47-1.

לבנשטיין לזר, ר' (2014) "כשאת אומרת כן – למה את מתכוונת?" "המשפט" ברשת: זכויות אדם ב' , עמ' 159-141.
לייסט, פ' וטאובר, ד' (2016) הייתכן צדק מאחה בפגיעות מיניות? בתוך א' ינאי וט' גל (עורכים) מפגיעה לאיחוי: צדק מאחה ושיח מאחה בישראל (198-175) ירושלים: מאגנס, האוניברסיטה העברית.
נגבי ע' (2009) סיפורי אונס בבית המשפט: ניתוח נרטיבי של פסקי דין, תל-אביב: רסלינג עמ' 44-27.
נגבי, ע' (2013) המרשתת, מיזוגיניה וחופש הביטוי. משפט וממשל טו, 541-499.

בראונמילר, ס' (1980) בניגוד לרצוננו: גברים נשים ואונס תרגמו: ש' בייקס וא' גולן, תל-אביב: "המין השני" בשיתוף זמורה, ביתן, מודן עמ' 362-335.
הרמן, ג"ל (2000) טראומה והחלמה תירגום: ע' זילבר. תל-אביב: ספריית אופקים עם עובד.

הרדוף, א' (2016). אינוס מרחוק או רחוק מאינוס? על מחוקק אדיש, על תביעה יצירתית ועל דיני האונס, מטרתם וגבולותיהם. עלי משפט יג, 134-65.

מונטיליו, ל' (2016). על קנקנה של עבירת ניצול יחסי מרות. משפטים על אתר ח, 102-69.

מקינון, ק' (2005) "מין לא שוויוני" בתוך ד' ברק-ארז (עורכת) קתרין מקינון: פמיניזם משפטי בתיאוריה ובפרקטיקה, תל-אביב: רסלינג.
נגבי, ע' וברנבלום ת' (2011) "מבט פמיניסטי ביקורתי על הישגי הרפורמות החקיקתיות בדיני האונס". המשפט טז, 237-209.
נגבי, ע' (2015) "על הרגולציה המשפטית של מגדר ומיניות בע"פ 5019/09, חליווה נ' מדינת ישראל. מבזקי הארות פסיקה 47, 5-16
עציוני, ל' (2009). האם הפסיכולוגיה יכולה לשמש "מקדם הגנה"? – נשים בגירות קורבנות גילוי עריות בילדות כמקרה ממבחן לבירור הקשר בין הפסיכולוגיה למציאות הפלילית-נזיקית. שערי משפט. 130-71

קמיר, א' ואח' (2014)."החוק למניעת הטרדה מינית במערכות המשפט והמשמעת: נתונים מן העשור הראשון" המשפט" ברשת: זכויות אדם ב' עמ' 97-13. https://www.colman.ac.il/sites/default/files/2.kamir_co.pdf
קמיר, א' (2004). "יש סקס אחר – הביאוהו לכאן": עברת האינוס בין הדרת כבוד (honor), שוויון וכבודו הסגולי של האדם (dignity), והצעה לחקיקה חדשה ברוח ערך כבוד האדם. משפט וממשל ז. 766-669.