קרימינולוגיה וזכויות אדם - 61104

שעות קבלה של רכז הקורס:

עו"ד רחלה אראל
פרופ לסלי סבה

קורס זה דן בזכויות אדם והתפתחותן בהקשר של מערכת אכיפת החוק. נדון בהיבטים של זכויות אדם אשר באים לידי ביטוי במערכות ענישה, שיטור ופיקוח חברתי, כמו גם בהקשר של התמודדות עם פשעים נגד האנושות והפרות זכויות אדם המוניות. נסקור את המתח בין צרכי החברה בביטחון והצורך להגן על הפרט בפני טיפול מערכתי לא הוגן. נדון בהתפתחות סטנדרטים של זכויות אדם ויישומם בהקשרים כגון מאסר, עונש המוות, וסמכויות שיטור, ובסוגיות כגון הפרטת הענישה והתמודדות עם פשעים פוליטיים.

-להבין מושגי יסוד בזכויות אדם
-ליישם זכויות אדם להקשר של מערכת אכיפת החוק
-להכיר את הדיונים המרכזיים בנושאי זכויות אדם בענישה, שיטור ופיקוח חברתי
-להבין את המתחים החברתיים והפוליטיים העיקריים בהתמודדות עם פשיעה והפרות זכויות אדם

שיטת ההוראה בקורס:

מבוא
1) מבוא לזכויות אדם
2) קרימינולוגיה וזכויות אדם – התפתחות התחום
ענישה וזכויות אדם
3) ענישה וזכויות אדם: היבטים מרכזיים
4) עונש המוות כמקרה מבחן
5) כליאה וזכויות אדם
6) זכויות אדם מדיניות הענישה בישראל
שיטור, פיקוח חברתי וזכויות אדם
7) סמכויות שיטור וזכויות אדם
8) הפעלת מודיעים כמקרה מבחן
9) פיקוח חברתי וזכויות אדם
10) הפרטה, ענישה וזכויות אדם
קרימינולוגיה של הפרות זכויות אדם
11) קרימינולוגיה, רצח עם ופשעים נגד האנושות
12) ענישה והתמודדות עם פשעים פוליטיים המוניים
13) קרימינולוגיה וצדק מעברי
סיכום
14) סיכום וחזרה למבחן

חגית לרנאו, עבריינות ואכיפת חוק: תיאוריה, מדיניות, ביקורת. פרדס:2016, פרק 11.

בועז סנג'רו, "על עונש המוות בכלל ועל עונש המוות בגין רצח בפעולות טרור בפרט, עלי משפט, ינואר 2002

גלעד ברנע ויעל ברדה (2010), "תיאוריה חוקתית, אסטרטגיה ועריכת–דין ציבורית בפרשת ביטול הפרטת בתי–הסוהר", מעשי משפט, עמ' 145-161.

Freeman, M. (2011). Human rights: an interdisciplinary approach (pp. 1-14). Polity.

Murphy, T., & Whitty, N. (2013). Making History Academic Criminology and Human Rights. British Journal of Criminology, 53(4), 568-587.‏

Van Zyl Smit, D. (2012). Punishment and Human Rights. in Simon, J., & Sparks, R. (Eds.), The SAGE handbook of punishment and society (pp. 395-415). SAGE Press.

Simon, J. (2012). Mass incarceration: From social policy to social problem.The Oxford handbook of sentencing and corrections, 23-52.‏

Ben Bradford and Ian Loader (2016), "Police, crime and order: the case of stop and search", in: The SAGE Handbook of Global Policing.

Natapoff, A. (2009). Snitching: Criminal informants and the erosion of American justice. NYU Press, chapter 1.

Blower, E., Donald, K., & Upadhyay, S. (2012). The Human Rights Implications of Contemporary Patterns of Social Control. Journal of Human Rights Practice,4(2), 187-212.‏

Drumbl, M.(2003) "Toward a criminology of international crime." Washington & Lee Public Law Research Paper 03-07.‏

Cohen, S. (1995). State crimes of previous regimes: Knowledge, accountability, and the policing of the past. Law & Social Inquiry, 20(1), 7-50.‏

Kieran McEvoy, Ron Dudai and Cheryl Lawther, "Criminology and Transitional Justice", in: Oxford Handbook of Criminology (6th edition).