ישראל 2048: דמות הארץ בעתיד - 59991

תאריך עדכון אחרון 29-01-2015

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: מדיניות ציבורית-תכנית מנהלים

מורה אחראי על הקורס (רכז):

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס:

שעות קבלה של רכז הקורס:

פרופ שלמה חסון
ד"ר קלוד בר-רבי

זהו קורס בחשיבה אסטרטגית בהדגמה על מדינת ישראל בשנת 2048. הקורס יעסוק בדרכים השונות של חשיבה אסטרטגית לטווח אורך תוך התמקדות בדמות העתידית של ישראל. במסגרת החשיבה המתודולוגית שתוקנה בקורס ייבחנו נושאים שונים ובכללם: המערכת הגיאופוליטית, המבנה המרחבי-כלכלי, בעיות סביבתיות, יחסי יהודים וערבים, יחסי דת ומדינה ואי-שוויון חברתי וכלכלי. טווח הזמן של כארבעים שנה נקבע מתוך מגמה לפתח חשיבה לטווח ארוך. בטווח זה עשויים להבשיל תהליכים שכיום עדיין מצויים במצב ראשוני. התבוננות מהעתיד לכיוון ההווה (Back casting) יכולה לסייע בידי קובעי מדיניות לאתר סיכויים וסיכונים הטמונים במגמות עכשוויות ולסייע בידם להתמודד עם בעיות אלה כבר כיום.

ללמד את הכלים המרכזיים בחשיבה אסטרטגית ארוכת טווח. לאפשר ניתוח של תופעות מורכבות האפופות במידה גבוהה של אי-ודאות, ולסייע בגיבוש מדיניות ארוכת טווח ביחס לדמותה העתידית של מדינת ישראל.

תוצרי הלמידה
• לנתח תהליכים קיימים תוך התבוננות מערכתית, יצירת מפת חשיבה מערכתית, הגדרת המשתנים, וזיהוי הכוחות המניעים העיקריים.
• להתחקות אחר מגמות אפשריות עתידיות תוך תשומת לב לגורם האי-ודאות ולפתח תסריטים אפשריים
• לנסח דגמי חזון עתידיים תוך תשומת לב לשלושה טיפוסים של חזון: חזון מתגונן הקובע סיפים שמתחתם אסור לרדת, חזון פוזיטיבי הקובע יעדים מרביים שאותם שואפים להשיג וחזון מספק הנע בין החזון המתגונן לבין החזון הפוזיטיבי.
• לפתח אסטרטגיות פעולה תוך הבחנה בין אסטרטגיות מרשמיות העונות לשאלה "מה יש לעשות?" ואסטרטגיות תיאוריות העונות לשאלה "עם מי ואיך לעשות?".

שיטת ההוראה בקורס:

1. ניתוח סוגיות מרכזיות בחברה הישראלית, תוך בחינת דגמים ותהליכים מרכזיים העתידים לעצב את דמות הארץ הניתוח יעשה הן במסגרת הקורס הנוכחי והן בקורס מקביל: סוגיות בחברה בישראל עבר והווה, שילמד בימי ג' בסמסטר, סליבוס של הקורס המקביל ינתן בנפרד.
2. פיתוח מספר תסריטים ביחס לדמותה העתידית של ישראל
3. גיבוש דגמי חזון מגוונים