תיאוריות של הליך המדיניות הציבורית - 59624

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: gilads (at) mscc.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ד 11:30 עד 10:30

פרופ דוד לוי-פאור

קורס זה יקנה לתלמידים כלים תיאורטיים לניתוח הליך המדיניות הציבורית. במהלך הקורס ננתח את שלבי הליך המדיניות, את ההקשרים הפוליטיים המשפיעים על עיצוב המדיניות, ואת הגורמים לשינוי וליציבות במדיניות.

המטרה המרכזית של הקורס הינה לתת לסטודנטים כלים מושגיים ותאורטיים על מנת להבין ולנתח את האופן שבו מדיניות ציבורית נוצרת, ממוסדת ומשתנה

להגדיר מונחים מרכזיים בספרות על הליך המדיניות הציבורית ובתיאוריה מוסדית
לזהות את השלבים העיקריים של הליך המדיניות ואת הכוחות המשפיעים על כל שלב
להתוות את ההשפעות העיקריות על שינוי ויציבות במדיניות
להשוות בין גישות תיאורטיות שונות לשינוי מדיניות
להדגים כיצד גישות תאורטיות שונות מסבירות מקרה של שינוי במדיניות

נוכחות ב-80% לפחות מהשעורים בכל סמסטר

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה ודיון במקרי חקר בקבוצות קטנות

I חתירה תחת ההנחות של הליך המדיניות הבירוקרטי-ראציונלי

1. הצגת הקורס
2. מבוא לקבלת החלטות בתנאי ראציונליות מוגבלת
3. עיצוב מדיניות בתנאי אי וודאות
4. כיצד עולות בעיות על סדר היום – גישת פח הזבל (*)
5. תשומת לב מוגבלת והפרעות בשיווי משקל (*)

II הפוליטיקה של הליך המדיניות

6. השתתפות א-סימטרית של קבוצות אינטרס והשפעתה על מדיניות (*)
7. דעת קהל ומדיניות ציבורית (*)
8. תקשורת ומדיניות ציבורית (*)
9. שינויים במפה המפלגתית והשפעתם על מדיניות (*)

III מודלים מוסדיים של יציבות ושינוי מדיניות
10. מה הופך מדיניות לקשה לשינוי? (*)
11. אסטרטגיות לשינוי מוסדות (*)
12. רעיונות ושינוי מוסדי (*)
13. סיכום ודיון

2. ד. דרעי, 1996. יסודות המנהל הציבורי, האוניברסיטה העברית, 169- 201.
3. Hall, Peter. 1993. Policy Paradigms, Social Learning, and the State: the Case of Economic Policymaking in Britain. Comparative Politics 25(3): 275-296.
4. Kingdon, J. 1995. Agendas, Alternatives, and Public Policy. 2d edition (Boston: LittleBrown), Chapters 1 and 8.
5. Jones, BD and Baumgartner, FR. 2005 The Politics of Attention: How Government Prioritizes Problems (Chicago: University of Chicago Press), chapter 3
6. Baumgartner, FR and Leech, BL. 2001. “Interest Niches and Policy Bandwagons: Patterns of Interest Group Involvement in National Politics” Journal of Politics, 63:1191-1213
7. Page, B.I., and R.Y. Shapiro. 1983. "Effects of Public Opinion on Policy." American Political Science Review 77: 175-190.
8. Walgrave, S, Soroka, S and Nuytemans, M. 2008. ‘The Mass Media’s Political Agenda-setting power’ Comparative Political Studies, 41: 814-36.
Green-Pedersen, C., and R. Stubager. 2010. "The Political Conditionality of Mass Media Influence: When Do Parties Follow Mass Media Attention?" British Journal of Political Science 40: 663-77.
9. Imbeau, LM, Pétry F and Lamari, M. 2001. Party Ideology and Government Policies: A Meta-Analysis European Journal of Political Research 40: 1-29.
10. Pierson, P. 2006. "The New Politics of the Welfare State." Polity Press, Conclusion.
11. Mahoney J. and K. Thelen. 2010. Explaining Institutional Change: Ambiguity, Agency and Power. Cambridge: Cambridge University Press. Ch. 1
12. Béland, D., & Cox, R. H. (Eds.). (2010). Ideas and politics in social science research. Oxford University Press, Introduction.
Cox, R. H., & Béland, D. (2013). Valence, policy ideas, and the rise of sustainability. Governance, 26(2), 307-328.

3. Blyth. 2013. Paradigms and Paradox: The Politics of Economic Ideas in Two Moments of Crisis, Governance, 26(2): 197-215.
5. Baumgartner, Frank R., Christian Breunig, Christoffer Green Pedersen, Bryan D. Jones, Peter B. Mortensen, Michiel Nuytemans, and Stefaan Walgrave. 2009. "Punctuated Equilibrium in Comparative Perspective." American Journal of Political Science 53: 603-20
6. Binderkrantz A.S, P.M. Christiansen and H.H Pedersen (2014). “A Privileged Position? The Influence of Business Interests in Government Consultations.” Journal of Public Administration Research and Theory, 24: 879-896.
Baumgartner Frank R, Jeffrey M Berry, Marie Hojnacki, David C. Kimball and Beth L. Leech. 2009. Lobbying and Policy Change: Who Wins, Who loses and Why. The University of Chicago Press, Ch. 10.
7. Gilens, M., & Page, B. I. (2014). Testing theories of American politics: Elites, interest groups, and average citizens. Perspectives on Politics.
10. Hall, P. A. and R. C. R. Taylor (1996). "Political Science and the Three New Institutionalisms." Political Studies 44(5): 936-957.

הצגה בכיתה

רשימת הקריאה השבועית כוללת עד שני מאמרים או פרקים אותם חובה על הסטודנטים לקרוא.

20% מן הציון הסופי בקורס ייקבע לפי הובלת דיון בזוג באחד השבועות המסומנים בכוכבית (*).

המתרגל בקורס הינו מר חנן הבר (דוקטוראנט)
שעות קבלה: יום ב', 1800-1900, חדר 1725 (מדיניות ציבורית)
hanan.haber (at) mail.huji.ac.il