מדיניות במבט אנתרופולוגי: ניתוח אנתרופולוגי של מדינה ומדיניות ציבורית - 59621

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: limor.darash@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ד' 16:00-17:00 או במועד אחר בתיאום מראש

ד"ר לימור סמימיאן-דרש

הקורס דן בסוגיה מהי מדיניות וכיצד ניתן לחקור אותה ולנתח אותה מבחינה אנתרופולוגית?
מטרת המחקר האנתרופולוגי של המדיניות הציבורית היא לבחון את פעולתה של המדיניות כתופעה סוציו-תרבותית והיסטורית על היבטיה הרבים: כמושג; ככלי של ממשל; כאתוס של יוצרי המדיניות עצמם; כאוסף של טכנולוגיות אשר יוצר מגוון צורות ממשול ואופנים של סובייקטיביות.

בקורס זה אנו נכיר את הגישות התיאורטיות המרכזיות של האנתרופולוגיה של המדינה ושל המדיניות, ונבחן כיצד מדיניות מפותחת ומיושמת תוך התבוננות במשטרי האמת והכוח שבמסגרתם היא מופיעה, במגוון של תחומים, כגון: ביטחון והומינטריזם, מדע וטכנולוגיה, בריאות וסביבה.

לזהות את הרכיב האנושי במדיניות
לנתח באופן ביקרותי מדיניות כתוצר אנושי
ליישם את הידע התיאורטי הנרכש בקורס לצורך התמודדות עמוקה כמול מדיניות

שיטת ההוראה בקורס: הקורס נחלק לשני מרכיבים: סמינר ומעבדה אנתרופולוגית. בחלק הראשון של המפגש נדון בנושאים התיאורטיים השונים במבנה של סמינר המתבסס על דיון משותף ומעמיק. בחלק השני של המפגש נתחלק לקבוצות עבודה קבועות שבהן נתנסה במחקר משותף של סוגיות מדיניות מתוך גישה אנתרופולוגית ביקורתית.

על הוראת האנתרופולוגיה של המדיניות
ממדיניות למדינה
ממדינה לממשליות
הרציונאל של המדיניות
סובייקטים - כיצד מדיניות "ממציאה" אנשים
שאלות של כוח ועוצמה
בין אנתרופולוגיה וניתוח מדיניות - שאלת הייעוד

רשימת קריאה מדויקת תינתן בשיעור הראשון.

ובר, מ'. (2009). המדע כייעוד. תכלת, 36: 98- 128.

פוקו, מ. (1986). תולדות השיגעון בעידן התבונה. ירושלים: כתר. עמ' 56-11.

פוקו, מ'. (2008). תולדות המיניות I: הרצון לדעת. תל-אביב: הקיבוץ המאוחד. (עמ' 113-123).

פוקו, מ'. (2008). תולדות המיניות II. תל-אביב: רסלינג. עמודים: 7-34.

Brenneis, D. (1994). Discourse and discipline at the National Research Council: A bureaucratic bildungsroman. Cultural Anthropology, 9:23-36.

Ferguson, J., & Gupta, A. (2002). Spatializing states: Toward an ethnography of neoliberal governmentality. American Ethnologist, 29 (4): 981-1002.

Foucault, M. (2007). Security, territory, population: Lectures at the collège de France, 1977-78. New York & London: Palgrave Macmillan. Pp. 55-86, 115-134.

Foucault, M. (1971). Orders of discourse. Social science information, 10(2), 7-30.

Greenhalgh, S. (2003). Planned births, unplanned persons: "Population" in the making of Chinese modernity. American Ethnologist, 30(2): 196-215.

Ferguson, J. (2006) The anti-politics machine. In A. Sharma, & A. Gupta (eds.). The anthropology of the state. A reader (Pp. 270-286). Oxford: Blackwell.

Nader, L. (1972). Up the anthropologist: Perspectives gained from ‘studying up’. In D. Hymes (ed). Reinventing Anthropology (Pp. 284-311). New York: Vintage.

Petryna, A. (2002). Life exposed: Biological citizens after Chernobyl. Princeton: Princeton University Press. Pp. 115-148.

Porter, T. (1996). Making things quantitative. In M. Power (ed.). Accounting and science: Natural inquiry and commercial reason (Pp. 36-56). New York: Cambridge University Press.

Scott, J. C. (1998). Seeing like a state: How certain schemes to improve the human condition have failed. New Haven: Yale University Press. Pp. 1-52.

Shore, C., & Wright, S. (1997). Policy: A new field of anthropology. In C. Shore, & S. wright (eds.). Anthropology of policy: Critical perspectives on governance and power (Pp. 3-39). New York: Routledge.

Shore, C., & Wright, S. (1999). Audit culture and anthropology: Neo-liberalism in British higher education. Journal of the Royal Anthropological Institute, 5 (4): 557-575.

Shore, C., & Wright, S. (2011). Conceptualizing policy: Technologies of governance and the politics of visibility. In C. Shore, S. Wright, & D. Però (eds). Policy worlds: Anthropology and analysis of contemporary power (Pp. 1-25). New York: Berghahn Books.

Trouillot, M. R. (2001). The Anthropology of the State in the age of globalization : Close encounters of the deceptive kind. Current anthropology, 42(1), 125-138.‏

Wedel, J., Shore, C., Feldman, G., & Lathrop, S. (2005). Toward an anthropology of public policy. The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 600(1): 30-51.

רשימת קריאה מדויקת תינתן בשיעור הראשון.

נוכחות חובה והשתתפות פעילה בשיעורים- 10%
מצגת מאמר- 20% - יש להשתבץ בשיעור ה- 1- משיעור 2 ועד 9 (ללא שיעור 5)
עבודה מסכמת- 70% - תוגש בתאריך: 20.7.2016 עד השעה 12:00 בעותק קשיח במזכירות החוג