תהליך התקצוב - 59415

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: michel.strawczynski@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ב' מ-9 עד 10

פרופ מישל סטרבצינסקי

הקורס יכשיר את המשתתפים לגיבוש נקודת מבט עצמאית על השלבים השונים של התקציב ועל המידה בה הם משיגים את המטרות של הממשלה בשלושה היביטים עיקריים: האם תהליך התקצוב מהווה כלי יעיל למתן ביטוי לסדרי העדיפויות של הממשלה ושל החברה; האם תהליך התקצוב מהווה כלי יעיל להשגת התפוקות בתחומים שונים של פעילות הממשלה; ובאיזה מידה תהליך התקצוב מבטיח את קיומה של יציבות מקרו-כלכלית. הקורס ינתח את השלבים של הגשת תקציב המדינה בישראל תוך השוואה לתהליכים מקבילים בעולם.
4. מטלה בסוף הקורס - מבחן בכיתה של שעתיים.

מטרת הקורס היא הקניית כלים ומסגרת מושגית למשתתפים כדי להבין ולנתח את תהליך התקצוב בישראל.

הקורס יכשיר את המשתתפים לגיבוש נקודת מבט עצמאית על השלבים השונים של התקציב ועל המידה בה הם משיגים את המטרות של הממשלה.

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטלית, דיון קבוצתי, והצגת עבודות חשובות בתחום על ידי התלמידים.

תקציב הממשלה, המצב העדכני בישראל, ההטיה הפיסקלית, מודלים שונים לתקצוב, התמודדות עם ההטיה הפיסקלית: הניסיון בעולם ובישראל, חוקים פיסקליים, תקציב רב-שנתי, האם תהליך התקצוב תורם לכך שהממשלה תשיג את יעדיה, תקצוב מערכת הביטחון, חוק ההסדרים.

אבי בן בסט ומומי דהן, "מאזן הכוחות בתהליך התקצוב", המכון הישראלי לדמוקרטיה (2006)

Alesina, A. and R. Perotti (1995), "Fiscal Expansions and Adjustments
in OECD Countries", Economic Policy Pannel,1994-95 Discussion Paper Series No. 754.
Alesina A., R. Perotti and J. Tabares (1998), "The political economy of fiscal adjustments", Brookings Papers on Economic Activity, 197-266.
Roubini, Nouriel and Jeffret Sachs (1989), "Political and economic determinants of budget deficits in the industrial democracies", European Economic Review 33 (1989) 903-938.
Alesina, A. and R. Perotti (1999), "Budget Deficits and Budget Institutions", in Fiscal Institutions and Fiscal Performance, Editor: James M. Poterba, University of Chicago Press, p. 13 – 36.
Alesina, Alberto, Ricardo Hausmann, Rudolf Hommes (1999), and Ernesto Stein Budget Institutions and Fiscal Performance in Latin America, Inter-American Development Bank, Office of the Chief Economist, Working Paper Series 394.

Brender, Adi (2007), "If you want to cut, cut, don't talk: the role of formal targets in Israel's fiscal consolidation efforts, 1985-2007", in Fiscal policy: current issues and
challenges, Banca d'Italia, 349-374.

Dahan, Momi and Michel Strawczynski (2013), "Fiscal rules and government expenditure composition in OECD countries", Journal of Policy Analysis and Management, Vol. 32, No. 3, 484–504 (2013).
Debrun, Xavier, Laurent Moulin, Alessandro Turrini, Joaquim Ayuso-i-Casals and Manmohan S. Kumar (2008), "Tied to the mast? National fiscal rules in the European Union", Economic Policy, April, 297-362.

Frankel, Jeffrey (2001), "A solution to fiscal procyclicality: the structural budget institutions pioneered by Chile, NBER Working Paper 16945.
Gleigh, Holger (2003), "Budget institutions and fiscal performance in Central and Eastern European countries", ECB Working Paper No.215.
Hallerberg, Mark, Rolf Strauch and Jürgen von Hagen (2007), "The design of fiscal rules and forms of governance in European Union countries", European Journal of Political Economy 23 (2007) 338–359.
Lane Philip R. (2003), "The cyclical behaviour of fiscal policy: evidence from the OECD", Journal of Public Economics 87, 2661– 2675.
Strawczynski, Michel (2013), Cyclicality of Statutory Tax Rates, Discussion Paper No. 13.03, Falk Institute, Hebrew University of Jerusalem.
Vegh, Carlos and Guillermo Vuletin (2012), "How is fiscal policy conducted over the business cycle", NBER Working Paper 17753.
Von Hagen, Jurgen (2002), "Fiscal rules, fiscal institutions and fiscal performance", The Economic and Social Review, Vol. 33, No. 3, pp. 263-284.

Von Hagen, Jurgen and Ian Harden (1996), " Budget processes and commitment to fiscal discipline", European Economic Review 39 (3-4), 771-779.

דהן מומי, ומישל סטרבצ'ינסקי (1996), "תקציב הסקטור הציבורי וצמיחה כלכלית בישראל", סקר בנק ישראל 70, 27-47.
דהן, מומי ומשה חזן (2012), "סדרי עדיפויות בתקציב הממשלה", הרבעון לכלכלה.
הרקוביץ, צבי ומישל סטרבצ'ינסקי (1996), "מדיניות חוב ציבורי בישראל", סקר בנק ישראל 70, 3-26.
זעירא, יוסי ומישל סטרבצ'ינסקי (2007), "מחזוריות המדיניות הפיסקלית בישראל", סקר בנק ישראל 80, 43-71.
סטרבצ'ינסקי, מישל (2013), "מתי מעלות הממשלות את המסים הסטטוטוריים בישראל?", יפורסם בקרוב בספר לכבוד פרופ' אריה לפידות, מכון לחקר מדיניות המסים, האוניברסיטה העברית בירושלים