כלכלה ומדיניות ציבורית - 59401

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: michel.strawczynski@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ימי ב' מ-16:30 עד 17:30

פרופ מישל סטרבצינסקי

בתחילת הקורס ננתח את התנאים בהם הקצאת המקורות על ידי השוק היא יעילה. לאחר מכן ננתח את המאפיינים העומדים מאחורי העובדה כי בכל המדינות בעולם (הן המפותחות והן המתפתחות) מספקות הממשלות את המוצרים הציבוריים, מתמודדות עם השפעות חיצוניות כגון זיהום אויר וצפיפות בכבישים, גובות מסים ישירים (כגון מס ההכנסה ומס החברות) ועקיפים (כגון המע"מ והבלו), ומעבירות תשלומי העברה (באמצעות המוסד לביטוח לאומי) במטרה לחלק מחדש את ההכנסות בין הפרטים במשק. נעמוד גם על התמורות (trade-offs) בין חלוקת הכנסות מחדש ומנגנון המיסים, הגורם לנטל עודף ויישומו מעלה את סוגיית "המדיניות הכי פחות מזיקה" (Second Best). בכל הנושאים יינתנו דוגמאות ונתונים מהעולם ומהמשק הישראלי.

ניתוח וליבון של הסיבות להתערבות הממשלה בכלכלת השוק. הכרת תחומי ההתערבות המרכזיים בישראל.

הקניית כלים לסטודנטים לניתוח והכרה של המצבים בהם רצוי שהממשלה תתערב ותסטה מהקצאת המקורות על ידי השוק. פיתוח חשיבה עצמאית ובקורתית על תהליכי התערבות של הממשלה בישראל. מתן פתרונות לסוגיות מדיניות מרכזיות של הממשלה בתחומי ההוצאה הציבורית והמסים.

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטלית, קריאת חובה של ספר הלימוד, פיתרון תרגילים במהלך הקורס, דיון קבוצתי בכיתה על חלק מהנושאים.

מבט על המגזר הציבורי: ישראל והשוואות בינלאומיות; מתי כדאי לאפשר הקצאת מקורות על ידי השוק?; התערבות ממשלה לשם שינוי בהתחלקות ההכנסות; מוצרים ציבוריים; חינוך ובריאות; השפעות חיצוניות; הנטל העודף של המסים; מסים ישירים; מסים עקיפים; סוגים שונים של מתכנן מרכזי.

Harvey Rosen and Ted Gayer, Public Finance, 9th Edition, Mc Graw Hill.

אין.