תאוריות ארגוניות - 55998

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: TZilber@huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

פרופ תמר זילבר

על פי תפיסות פוסט-מודרניות, תיאוריות ומחקר אקדמי לא רק מתארים את המציאות ומנסים לפענח אותה, אלא למעשה מייצרים מציאות. תיאוריות מארגנות את האופן בו אנחנו מבינים את העולם ופועלים בו, וכך הן מייצרות את העולם הזה עבורנו. מטרתנו בקורס זה לבחון ולבקר את האופן בו התיאוריה הארגונית (ואנחנו, כחלק מקהילת השיח בתחום) ממשיגה ומבינה ארגונים. לשם כך, נעקוב אחר התפתחות התיאוריה הארגונית (בארצות הברית בעיקר) ברמת המאקרו. לאורך הקורס נפעל על פי עקרון מתודי דומה: נצא מתוך עבודות קלאסיות, אל הנחות היסוד התיאורטיות העומדות בבסיסן, ומשם נמשיך למבט השוואתי וביקורתי בין זרמים תיאורטיים ופרדיגמטיים רחבים יותר. נשאף להבין את יחסי הגומלין בין התיאוריה הארגונית לבין ההקשרים דיסציפלינריים בתוכם צמחה, ואת ההשפעות ההדדיות בין התיאוריה לבין פרקטיקות ארגוניות, דרכי חשיבה והקשרים חברתיים ופוליטיים ואופנות מתחלפות בתקופה ובתרבות שבה נוצרה.

• לתאר את התחום של תיאוריות ארגוניות, כולל ההתפתחות ההיסטורית, המטרות והמתודולוגיות.
• לזהות את הזרמים התיאורטיים המרכזיים, ולהגדיר רעיונות ומונחים מרכזיים.
• לנתח היבטים של ארגונים מודרניים ולהדגים אותם במונחים של התיאוריות הארגוניות השונות.
• להעריך ולבקר את הערך המוסף, כמו גם המגבלות, של זרמים תיאורטיים שונים בתחום הארגוני

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות, דיונים בכיתה, תגובות בכתב על חומר הקריאה

הידע המדעי כהבנייה חברתית
גישות מכניסטיות
גישות אנושיות
גישות כלכליות
גישות המערכת הפתוחה – סביבת המשאבים וסביבת המשמעות
גישות תרבותיות
גישות פוליטיות
גישות ביקורתיות

Astley, W. G. (1985). Administrative Science as socially constructed truth. Administrative Science Quarterly, 30: 497-513.

Taylor, F.W. (1916). The principles of scientific management. In: Shafritz, J.M. & Ott, S.J. (Eds.) 1996. Classics of organization theory. Harcourt Brace College Publishers, Pp. 66-79.

Mayo, E.G. (1945). The social problems of an industrial civilization, Ch. 3 & 4.

Alchian, A.A. & Demsetz, H. (1972). Production, information costs, and economic organization. American Economic Review, 62(5): 777-795.

Burns, T. & Stalker, G.M. (1961). Mechanistic and organic Systems. In: Shafritz, J.M. & Ott, S.J. (Eds.) 1996. Classics of organization theory. Harcourt Brace College Publishers, Pp. 209-213.

Meyer, J. W. & Rowan, B. 1977. Institutionalized organizations: Formal structure as myth and ceremony. American Journal of Sociology, 83: 340-363.

Schein, E.H. (1985). Defining organizational culture. In: Shafritz, J.M. & Ott, S.J. (Eds.) 1996. Classics of organization theory. Harcourt Brace College Publishers, Pp. 430-441.

Minzberg, H. (1983). The power game and the players. Shafritz, J.M. & Ott, S.J. (Eds.) 1996. Classics of organization theory. Harcourt Brace College Publishers, pp. 412-419.

Acker, J. 1990. Hierarchies, jobs, bodies: A theory of gendered organizations. Gender & Society, 4(2): 139-158.

המלצות לקריאה נוספת יינתנו במהלך השיעורים

קורס התנהגות ארגונית ומינהל משאבי אנוש מס' 55922 cציון 70 לפחות.

"סילבוס" זה מהווה רק תקציר עיקרי הדברים של הקורס ואיננו בא במקום הסילבוס המפורט המופיע באתר הקורס. אנא ראו שם לגבי תאור הקורס והחובות בו.