ערים באירופה במאה ה-21 - 54837

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: noamshoval@huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ב' 1700-1600

פרופ נעם שובל

הקורס עוסק בהתפתחויות מרכזיות בגיאוגרפיה העירונית בערים בנות זמננו וזאת בהדגמה בערים אירופאיות. הקורס יתמקד בעיקר בנושאים הבאים: גורמים המעצבים כיום את העיר האירופאית. טיפולוגיה של ערים אירופאיות. העיר האירופאית לעומת העיר הצפון אמריקאית. הגירה בינלאומית למדינות האיחוד האירופי והשפעתה על ערים אירופאיות מטיפוסים שונים. תהליכי סגרגציה חברתית ומרחבית בעיר האירופית. תהליכי פרבור של אוכלוסייה, מסחר ופעילות כלכלית. התפתחותן של תשתיות תחבורה והשפעתם על המערכת העירונית האירופאית (שדות תעופה, מערכת הרכבות המהירות, שינויים בתפקוד של נמלים. תרבות ותיירות "כמנופים" של פיתוח עירוני מבחינה פיזית, כלכלית ותדמיתית. תמורות בערים במרכז ומזרח אירופה, בעשור האחרון, לאחר סוף העידן הקומוניסטי.

TBA

שיטת ההוראה בקורס:

• גורמים המעצבים כיום את העיר האירופאית.
• טיפולוגיה של ערים אירופאיות.
• העיר האירופאית לעומת העיר הצפון אמריקאית.
• הגירה בינלאומית למדינות האיחוד האירופי והשפעתה על ערים אירופאיות מטיפוסים שונים.
• תהליכי סגרגציה חברתית ומרחבית בעיר האירופית.
• תהליכי פרבור של אוכלוסייה, מסחר ופעילות כלכלית.
• התפתחותן של תשתיות תחבורה והשפעתם על המערכת העירונית האירופאית (שדות תעופה, מערכת הרכבות המהירות, שינויים בתפקוד של נמלים).
• תרבות ותיירות "כמנופים" של פיתוח עירוני מבחינה פיזית, כלכלית ותדמיתית.
• תמורות בערים במרכז ומזרח אירופה, בעשור האחרון, לאחר סוף העידן הקומוניסטי.

Champion, T. (2001) ‘Urbanization, Suburbanization, Counterurbanization and Reurbanization’, in R. Paddison (ed.), Handbook of Urban Studies. London: Sage. pp. 143-161.

Hall, P. (2003) ‘The end of the City? “The report of my death was an exaggeration”’, City, vol. 7, 2:141-152.

Hall, P. and Pfeiffer, U. (2000) Urban Future 21: A Global Agenda for Twenty-First Century Cities. London and New York: The German Federal Ministry of Transport, Building and Housing and E & FN SPON. pp. 1-135.

Pacione, M. (2001) Urban Geography: A Global Perspective. London and New York: Routledge. pp. 289-389 (Chapters 15-18).

Bagnasco, A. and Le Gales, P. (eds.) (2000) Cities in Contemporary Europe. Cambridge: Cambridge University Press.

Hall, P. (1993) ‘Forces Shaping Urban Europe’, Urban Studies, Vol. 30, 6:883-898.

McNeill, D. (1999) ‘Globalization and the European city’, Cities, Vol. 16, 3:143-147.

Meijer, M. (1993) ‘Growth and Decline of European Cities: Changing Positions of Cities in Europe’, Urban Studies, vol. 30, 6:981-990.