קולנוע אתנוגרפי - 53254

תאריך עדכון אחרון 17-09-2018

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: סוציולוגיה ואנתרופולוגיה

מורה אחראי על הקורס (רכז): ליאור בסרמן (מתרגלת)

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: liorbeserman@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס:

פרופ תמר אלאור

במהלך התאריכים ה-20-22/11, יתקיים בסינימטק ירושלים הפסטיבל השישי לסרטים אתנוגרפים. זהו מפעל משותף של המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה והסינימטק. במהלך הפסטיבל יוקרנו 20 סרטים בהקרנות בכורה בישראל, יתקיימו דיונים אקדמיים של מומחים בהקשר לתכני הסרטים, וכן פגישות עם במאים ומפיקים שיהיו אורחי הפסטיבל.
הקורס המוצע הוא אינטנסיבי וסוחף וכולל ארבע הרצאות-סדנאות בבוקרי הפסטיבל (20-22) וביום שני הקודם לו (19/11) וצפיית חובה בשישה סרטים. ההרצאות תתקיימנה בבוקרי הפסטיבל בבניין הסינימטק בן השעות 10-13 בבוקר. ההקרנות מתקיימות החל מן השעה 16:00 אל תוך הלילה. נוכחות בכל המפגשים וצפייה בשישה סרטים הינה חובה ותנאי למעבר הקורס.

הכיר לתלמידים את תחום האנתרופולוגיה הוויזואלית, כמרחב תיעודי, פרשני, נסיוני ואומנותי. לייצר לתלמידים אפשרויות חדשות למחקר ומחשבה, דרך הקולנוע האתנוגראפי.

התלמידים יכירו עולמות אחרים, שונים ודומים, דרך מדיום שהאקדמיה אינה מרבה להשתמש בו. הם יחוו מפגשים עם יוצרים ומבקרים של תחום זה, ויחשפו לצורות תיעוד רפלקסיה וביקורת שאינן מילוליות (בלבד).

נוכחות חובה

שיטת ההוראה בקורס: - צפייה ב-6 סרטים
- סדנא והרצאה

יום שני 19.11 הרצאת פתיחה, פרופ ' תמר אלאור 10-13 אתנוגרפיה כטקסט וכתמונה, ההיסטוריה של הויזואליה האנתרופולוגית. הכנה לצפיה.
יום שלישי 20.11 – הרצאת אורח – (כותרת תמסר בקרוב)
יום רביעי 21.11 – מפגש עם אורח הכנס ושיחה על האישי והחברתי בקולנוע האתנוגרפי
יום חמישי 22.12 – מפגש עם במאים נוספים (שעה) ומפגש סיכום והכנה לביצוע מטלת הקורס עם פרופ' תמר אלאור.

Visual anthropology‎ - E journal

Belting, Hans. An Anthropology of Images :‎ Picture, Medium, Body. Princeton : Princeton University Press, c2011.

Collier, John. Visual anthropology :‎ photography as a research method.‎
Albuquerque : University of Mexico Press, 1986.

Davis, Whitney. A general theory of visual culture. Princeton [N.J.] : Princeton University Press, 2011.

Made to be seen :‎ perspectives on the history of visual anthropology. edited by Marcus Banks and Jay Ruby. Chicago ; London : University of Chicago Press, 2011.

The documentary film book. edited by Brian Winston.‎ Basingstoke, United Kingdom : Palgrave Macmillan, 2013.

Pink, sarah. Doing visual ethnography :‎ images, media, and representation in research. London ; Thousand Oaks, CA : Sage, 2001.

Pink, sarah. The future of visual anthropology :‎ engaging the senses.‎ London ; New York : Routledge, 2006.

Rethinking visual anthropology /‎ edited by Marcus Banks and Howard Morphy. New Haven, Conn. : Yale University Press, 1997.

Fields of vision :‎ essays in film studies, visual anthropology, and photography /‎ edited by Leslie Devereaux and Roger Hillman. Berkeley, Calif. : University of California Press, 1995

Hocks, P. (Ed.). [1975 (2009)]. Principles of visual anthropology. Walter de Gruyter.‏

Taylor, Lucien. Visualizing theory : selected essays from V.A.R., 1990-1994 / edited by Lucien Taylor.

קולנוע / עורך: יהודה שנהב, גליון של תיאורה ובקרת, מס’ 18, 2001.

ברת, רולן, מחשבות על הצילום. ירושלים : כתר, 1988.

בנימין, ולטר, היסטוריה קטנה של הצילום. תל אביב : בבל, תשס"ד, 2004.

דובדבני, שמוליק. גוף ראשון, מצלמה : קולנוע תיעודי אישי בישראל. ירושלים : כתר. 2010.

עורכים: חיים בראשית, שלמה זנד, משה צימרמן. קולנוע וזיכרון - יחסים מסוכנים?. ירושלים : מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל, תשס"ד, 2004.

סונטג, סוזן. הצילום כראי התקופה. תל-אביב : עם עובד, 1979.

גיל-גלזר, יערה. ספר הצילום התיעודי : ביקורת חברה ותרבות בארה"ב בתקופת השפל הכלכלי והניו-דיל. תל-אביב : רסלינג, 2013.

שפירא, יובל. אמנות "האתנוגרפיה" של יורגן לת’ : מהפכה מתודולוגית בחסות האנתרופולוגיה הויזואלית / מאמר המוגש כעבודת תזה. ירושלים : האוניברסיטה העברית בירושלים, [2012].

התלמידים ידרשו לכתוב עבודה המבוססת על שניים מתוך הסרטים שראו.
בנוסף ידרשו הסטודנטים לכתוב ודו"ח צפייה קצר על כל ששת הסרטים כתנאי להגשת העבודה הסופית