סוציולוגיה של הסטיה - 53119

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: nachman.benyehuda@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: שלישי 13:00-14:00

פרופ נחמן בן-יהודה

הבנת ופרשנות התנהגויות בלתי קונוונציונאליות וסטיה העסיקו את הסוציולוגיה כמעט מיום היווסדה. בקורס זה נעמוד על התפתחות החשיבה הסוציולוגית במערב בנושא זה, וכיצד ומדוע גובשו מושגי מפתח פרשניים להתנהגויות מסוג זה. סקירה היסטורית תיאורטית זו תחל עם המושגים הראשוניים ותסתיים בהצגת החשיבה בתחום בימים אלו.

לעמוד על מושגי המפתח והתיאוריות העיקריים/יות בתחום. היינו, כיצד התפתח הליך המחשבה בתחום, מה המתודולוגיות בתחום, וכיצד הוא נראה כיום.

לנסח שאלות מחקריות בחקר סטיה בהקשר התיאורטי הרלבנטי

נוכחות חובה

שיטת ההוראה בקורס: פרונטאלית

מהי סטיה?
הגישה הקלאסית והגישה הניאו-קלאסית
הגישות הפוזיטיביסטיות
פתולוגיה חברתית
דיסאורגניזציה חברתית ואסכולת שיקגו
גישות הקונפליקט
התנהגות סוטה
פיקוח חברתי + Controlology
גישת התיוג
פנומנולוגיה ואקזיסטנציאליזם
מגדר
קונסטרוקטיביזם (יחסי ומלא)

הספר הבסיסי לקורס זה ואשר מצופה מכל תלמיד/ה לקרוא הוא ספרו העדכני של אריק גוד:
Erich Goode. 2016. DEVIANT BEHAVIOR, 11th edition, New York & London: Routledge (Taylor & Francis Group)

מהדורה הרבה יותר ישנה תורגמה בזמנו על ידי האוניברסיטה הפתוחה ונקראת על הסטיה (הוצאת האוניברסיטה הפתוחה) . זו כמובן מהדורה לא מעודכנת אבל אם הדבר מקל עליכם הייתי ממליץ לקרוא עמודים 3-135 (פרקים 1-5). קריאת פרקים 6-14 מומלצת אך ניתן לבחור כמידת עניינכם בפרק ספציפי.

ספר נוסף אשר משקף באסופת מאמרים את התחום ואשר הנחיות לקריאת פריטים ספציפיים ינתנו במהלך הקורס:
Tammy L. Anderson (ed.) 2014. UNDERSTANDING DEVIANCE. Routledge.

בנוסף, עליכם לקרוא את:

Goode, Erich. 2004. "Is the Sociology of Deviance still Relevant?" The American Sociologist, winter, 46-57. ereserve 505470

Ben-Yehuda, N. 2006. "Contextualizing Deviance Within Social Change and Stability, Morality and Power" Sociological Spectrum, 26 (#6): 559-580.

למעוניינים להרחיב את ידיעותיהם ולהתעדכן במה שנעשה בתחום מומלץ לעיין ב:
Clifton D. Bryant. (ed.) 2011. Routledge Handbook of Deviant Behavior, Chapman & Hall. System number 152884 Call number HM 811 R68
Erich Goode. (ed.). 2015. The Handbook of Deviance, Wiley- Blackwell.

ההרצאות בקורס נבנו ממספר מקורות.
Downes, David and Paul Rock. 2011. Understanding Deviance. 6th Ed. Oxford University Press. 1360628

Mike Maguire, Rod Morgan And Robert Reiner (eds.) The Oxford Handbook Of Criminology. 5th Ed. Oxford: Oxford University Press.
יש בספר זה מספר רב של פרקים אשר מכסים אספקטים רבים בתחום. הפרק שנכתב ע"י PAUL ROCK על סוציולוגיה וסטיה הוא היותר רלבנטי.

להלן רשימת הפניות ספציפית לגישות התיאורטיות בהן נדון בקורס:

The Classical and neo-classical approaches:
Ian Taylor, Paul Walton and Jock Young. 1973. The New Criminology. For a Social Theory of Deviance. London: Routledge & Kegan Paul. Pp. 1-10.

The positivist Approach:
Ian Taylor, Paul Walton and Jock Young. 1973. The New Criminology. For a Social Theory of Deviance. London: Routledge & Kegan Paul. Pp. 10-58, 65-66.

הצגת הגישה הקלאסית, ודוגמאות לגישות פוזיטיביסטיות ספציפיות ניתנת בכמעט כל ספר ברמת מבוא ללימוד סטיה חברתית. גם תרגום ספרו של אריק גוד – על הסטיה - נוגע בעניינים אלו אם כי בצורה מבוזרת יותר. דוגמא טובה אחת היא הפרק האינטגרטיבי הראשון (עמודים 1-45) במהדורה השנייה של הספר של McCaghy:

Charles H. McCAGHY. 1985. Deviant Behavior. New York: Macmillan. Pp. 1-45

פירוט חדשני של הגישות השונות ניתן גם למצוא במהדורה ה-12 של ספרו של גוד, פרקים 2 ו-3 (עמודים 28-81):

Goode, Erich. 2019. Deviant Behavior. New York: Routledge.

Social Pathology:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 17-22, 43-46.

Social Disorganization:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 50-56, 90-91.

Value Conflict:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 95-99, 128-133.

Deviant Behavior:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 137-144, 178-185.

Conflict/critical approach:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 240-246, 284-287.

Labeling:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 192-198, 233-236.

Constructivism:
Earl Rubington and Martin S. Weinberg. 2011. The Study of Social Problems. Seven Perspectives. Oxford University Press. 7th Edition. Pp. 292-298, 335-348.

העבודה:
העבודה בהיקף של 4-6 עמודים תתמקד בהיבט/נושא תיאורטי לבחירתכם דרך שימוש בתיאוריות ובגישות של סטייה. עליכם לשאול שאלה תיאורטית ולתת לה מענה בעבודתכם. לדוגמא: שאלת הסובייקט והאובייקט בחקר הסטייה: איזה מענה תיאורטי ניתן לשאלה שכזו. עד כמה אחראי ה"סוטה" להתנהגותו הסוטה? ועוד. כמובן שאלו רק דוגמאות. המטרה לכתוב מסמך שידגים דיון קוהרנטי ונהיר - ולא לסכם בנקודות תיאוריות שונות. אתם רשאים להשתמש בחומר ההרצאות, חומרי הקריאה וחומרי נוספים שאתם מוצאים רלבנטיים