היסטוריה של אמצעי התקשורת: מהכתב למחשב - 50263

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: amitpi@mscc.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ג׳ 13-14

פרופ עמית פינצבסקי

הקורס יעסוק בסוגיות נבחרות בהיסטוריה של אמצעי התקשורת מהעת העתיקה ועד לימינו. נסקור את הפן הטכנולוגי של המדיה — החל מהמצאת הכתב, דרך הדפוס, הטלגרף, הרדיו, הטלוויזיה, וכלה במחשב ובאינטרנט; נבחן את ההקשר החברתי, הפוליטי, התרבותי והכלכלי בו הופיעו אמצעי התקשורת, ואת השפעתם על הסביבה החברתית בה הם מצויים.

היכרות וניתוח פרקים נבחרים בהיסטוריה של אמצעי התקשורת; זיהוי יחסי הגומלין בין חברה וטכנולוגיה; תיאור ביקורתי של התפתחות טכנולוגיות

לזהות ולתאר מוטיבים מרכזיים ביחס בין טכנולוגיה וחברה; להציג ולדון במקרים מתוך המבחר שמוצע בקורס.

קורס מקוון

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה ודיון

1. מבוא
דייוויד קרולי ופול מאייר, "התקשורת בהיסטוריה", בתוך תקשורת המונים: זרמים ואסכולות מחקרע' ד. כספי (תל אביב: אוניברסיטה פתוחה, 1998), עמ' 12-25.

2. כתב
אורלי גולדווסר, ״האם ׳נעמ רב נקבנ׳ היה בין ממציאי הכתב?״ בתוך ארץ ישראל: מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה כרך 32 (ירושלים: החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, 2016), עמ׳ 21-32.

3. דפוס
אליזבת אייזנשטיין, "עלייתו של ציבור הקוראים" בתוך תקשורת המונים, עמ' 43-52.

4. תחבורה, חשמל, עיור
גיאורג זימל, ״העיר הגדולה וחיי הנפש״ בתוך אורבניזם: הסוציולוגיה של העיר המודרנית (תל אביב: רסלינג, 2004), עמ׳ 23-40.

5. עיתון
Michael Schudson, Discovering the News (New York: Basic Books, 1978),
pp. 12-31.

6. טלגרף
Annteresa Lubrano, "The Telegraph and Culture," The Telegraph: How Technology Innovation Caused Social Change (New York: Garland, 1997), pp. 117-128.

7. צילום
סוזן סונטאג, הצילום כראי התקופה (תל אביב: עם עובד, 1979), עמ' 7-30.

8. פונוגרף וטלפון
Thomas Alva Edison, "Phonograph and its Future," available online:

תמר אשורי, מהטלגרף עד המחשב: היסטוריה של אמצעי התקשורת (תל אביב: רסלינג, 2011), עמ' 33-41.

9. קולנוע
ענר פרמינגר, מסך קסם: כרונולוגיה של קולנוע ותחביר (תל אביב: האונ' הפתוחה, 1995), עמ' 13-33.

10. רדיו
Bertolt Brecht, "The Radio as an Apparatus of Communication," in Neil Strauss,
ed., Radiotext(e) (New York: Semiotext(e), 1993), pp. 15-17.

11. טלוויזיה

יוסטין גריפסרוד, "טלוויזיה, שידור, שטף: דימויי מפתח בתיאוריה של הטלוויזיה", בתוך תקשורת כתרבות: יצירת משמעות כמפגש בין טקסט לבין קוראים ע' ת. ליבס ומ. טלמון (תל אביב: אונ' פתוחה, 2003), עמ,' 132-152.

12. מחשב
תמר אשורי, מהטלגרף עד המחשב: היסטוריה של אמצעי התקשורת (תל אביב: רסלינג, 2011), עמ' 115-151.

ראו למעלה

אין