תמונות מהעולם החולף: הדפסי עץ יפניים - 46318

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: shalmit@yahoo.com

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש במייל

ד"ר שלמית בזרנו

תמונות העולם החולף" (אוקיו-א) הינו הכינוי שניתן להדפסי העץ שפרחו ביפן במאות ה-19-17 ותארו סצינות מרובעי השעשועים, כמו גם איורים לאלבומי שירה, תמונות נוף ותאטרון הקבוקי. הקורס מציע מבט עומק לנושאי חתך שונים הקשורים בהתפתחותם של הדפסי העץ ביפן והפיכתם לדימוי המזוהה ביותר עם תרבות זו.
נבדוק שאלות היסטוריות הקשורות לקשר בין איורים בספרים סיניים מתקופות מינג וצ'ינג להתפתחות הטכניקה של ההדפס ביפן; נכיר את הסגנון והנושאים של ציירים בולטים במאות ה-19-17, אך גם נדון בהדפסים הפחות מפורסמים, כגון - הדפסים בהזמנות פרטיות (סורימונו); נתהה על האופן שבו צפו בהדפסים ארוטיים; ונקנח בקשר שבין היצוא בתקופת מייג'י (1912-1868) לתנועת הז'פוניזם באירופה ולאספנות של הדפסים יפניים בתקופה המודרנית.
בקורס יינתנו כלים לניתוח הדפסי העץ, כגון היכרות עם אוצר המושגים והדימויים של "העולם החולף", ויגע בשאלות מתודולוגיות של ניתוח אמנות יפנית.

היכרות מעמיקה עם הנושאים, הטכניקה וההיסטוריה של הדפסי העץ ביפן במאות 19-17.
נעבוד גם על מיומנויות אקדמיות - קריאה ביקורתית של מאמרים, כתיבת סמינריון, והצגת רפראט.

לזהות הדפסים מסוגים שונים, סגנונות של אמנים שונים, לפענח הרמזים בנושא התמונות, ולדון ברקע ההיסטורי של היצירות.

100%

שיטת ההוראה בקורס: הסמינריון ישלב הרצאות פרונטליות, דיון, רפראטים של התלמידים/ות., ומטלה אחת או שתיים.
יערך גם סיור באוסף ההדפסים של מוזיאון ישראל.

רשימה זו נתונה לשינויים:
מבוא
1. התפתחות הדפסי העץ בתקופת מינג (סין).
2. ספרות מאויירת במאה ה-17 ביפן (סאגה-בון)
3-4 -
ספרים מאויירים במאה -18-17 על פי אמנים:
הישיקאווה מורונובו
נישיקאווה סקנובו
טצ׳יבנה מוריקוני
5-11 -
בדיקה לעומק של סגנונות/ נושאים של אמני הדפס ידועים:
הארונובו, אוטאמרו, טויוקוני, הירושיגה, הוקוסאי, קוניושי, יושיטושי ואחרים.
12 -
ביקור במוזיאון ישראל (תאריך יקבע)
13 -
ג׳פוניזם: הדפסי עץ יפניים מחוץ ליפן

רשימה חלקית:
Sex and the floating world :‎ erotic images in Japan, 1700-1820 /‎ Timon Screech‎
One hundred famous views of Edo /‎ Hiroshige ; introductory essays by Henry D. Smith II and Amy G. Poster ; commentaries on the plates by Henry D. Smith ; preface by Robert Buck‎

Images from the floating world: the Japanese print :‎ including An illustrated dictionary of Ukiyo-E /‎ Richard Lane‎

Genji's world in Japanese
woodblock prints : from the Paulette and Jack Lantz collection /
by Marks, Andreas

Utamaro and the Spectacle of BeautyAuthor: Davis, Julie Nelson;

Surimono in the Rijksmuseum Amsterdam /‎ Matthi Forrer.‎

Aesthetics of the floating world. The concepts of mitate, yatsushi, and furyu in Early Modern Japanese popular culture. /‎ Alfred Haft.‎

לקריאה נוספת בעברית:
כל הקטלוגים של מוזיאון טיקוטין לאמנות
וכן : יפן המסורתית/ בן עמי שילוני

Excursions in identity‎ [electronic resource] :‎ travel and the intersection of place, gender, and status in Edo Japan /‎ Laura Nenzi.‎

Hokusai‎ [electronic resource] /‎ [auteur, C.J. Holmes ; traducteur, Mari Dumon-Agarwal].‎

Kabuki heroes on the Osaka stage, 1780-1830 /‎ C. Andrew Gerstle ; with Timothy Clark, Akiko Yano.‎

מרכיבי הציון הסופי :

במידה ויש חוסר התאמה בין הכתוב לעיל לבין הסילבוס המופיע במודל - הגרסה המעודכנת והסופית היא זו שמופיעה במודל.
חישוב הציון משתנה בהתאם לבחירת הקורס כשעור או סמינר.

לתלמידים הלוקחים את הקורס כשעור תנתן אופציה למבחן בית או עבודה מסכמת.
כל תלמידי הקורס יתבקשו לתת רפראט בכיתה (בהתבסס על סיכום מאמר)