יחסי יפן-דרום מזרח אסיה בתקופה המודרנית - 46224

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: nissim.otmazgin@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ימי חמישי, 14:30-15:30

פרופ נסים אוטמזגין

בספטמבר 1945 יפן הייתה לאימפריה מובסת ומוכה. שנים ארוכות של קולוניאליזם וכיבושים הותירו אחריהן רגשי איבה עמוקים אשר עדיין מבעבעים בקרב רבים במזרח אסיה. אולם, בעשורים שלאחר המלחמה יפן הצליחה לשקם את יחסיה הדיפלומטיים עם כל שכנותיה ובהדרגה להעמיק את חדירתה הכלכלית והתרבותית אל תוך האזור. כיום, בסקרי דעת קהל בדרום מזרח אסיה יפן אף זוכה להערצה עצומה.

מטרת השיעור היא לבחון את דפוסי החדירה והנוכחות היפנית בשווקים בדרום מזרח אסיה לאחר מלחה"ע ה- II. בקורס נעסוק בהיבטים הכלכליים והתרבותיים בנוכחות היפנית, ויכלול דיון בנושאים כמו סיוע חוץ, תעשיות הרכב והאלקטרוניקה, קהילות יפניות בדרום מזרח אסיה ותפוצת התרבות הפופולרית היפנית.

בחלק הראשון של הסמינריון נסקור את התפתחות היחסים בין יפן לדרום מזרח אסיה לאחר מלחמת העולם ה- II וידון בהיבטים השונים של חיזוק הקשרים. בחלק השני הסטודנטים יתבקשו להציג רפרטים העוסקים בהיבטים השונים של יחסי יפן ודרום מזרח אסיה. נושאי הרפרט חייבים להיות מאושרים מראש על ידי המרצה.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה פרונטלית וסמינריונים של סטודנטים

"דרום מזרח אסיה" במחשבה הפוליטית ביפן, ביסוס היחסים בסוף המלחמה, הדוקטורינות של קישי, פוקודה, והשימוטו, "אזוריות" ביחסי יפן-דרום מזרח אסיה, רשתות ייצור יפניות באסיה, חברות יפניות בדרום מזרח אסיה, מעבר של סטודנטים ומטיילים, תרבות פופולארית יפנית בדרום מזרח אסיה

התגבשות של תפיסה חדשה של "דרום מזרח אסיה" לפני ובזמן המלחמה
Goto, Ken’ichi. 2003. “Tojo Hideki and the Southern Co-prosperity Sphere,” in Tensions of Empire: Japan and Southeast Asia in the Colonial and Postcolonial World. USA: Ohio University Press, pp. 39-76.

ביסוס היחסים בין יפן לדרום מזרח אסיה בתום המלחמה
Shiraishi, Takashi. 1997. “Japan and Southeast Asia,” in Network Power: Japan and Asia, edited by Peter J. Katzenstein and Takashi Shiraishi. Ithaca and London: Cornell University Press, pp. 169-194.
Hoshiro, Hiroyuki. 2009. “Co-Prosperity Sphere Again? United States Foreign Policy and Japan’s ‘First’ Regionalism in the 1950s,” Pacific Affairs, Vol. 82, No. 3.

חיזוק היחסים בין יפן לדרום מזרח אסיה: דוקטורינות פוקודה, טקשיטה והשימוטו
Sudo, Sueo. 2002. “Japan’s Dynamic Foreign Policy toward Southeast Asia: three doctorines,” chapter 3 in The International Relations of Japan and Southeast Asia. Wiltshire: Routledge. + Appendix I, Appendix II, Appendix III

שיתוף פעולה ורגיונליזציה בדרום מזרח אסיה
Krishnamra, Nadhavathna. 2003. “Regionalism and Subregional Cooperation: The ASEAN experience,” in Regionalism in East Asia: Paradigm Shifting?, edited by Fu-Kuo Liu and Philippe Regnier. London: RoutledgeCurzon, pp. 85-99.
Beeson, Mark. 2009. “Geopolitics and the Making of Regions: The Fall and Rise of East Asia,” Political Studies, Vol. 57, pp. 498-516.

פריסה של רשתות ייצור יפניות באסיה
Hatch, Walter and Kozo Yamamura. 1996. Asia in Japan’s Embrace: Building a Regional Production Alliance. Hong Kong: Cambridge University Press, chapter 2 (chapters 7, 8, 9, 10 are also recommended).
Edgington W. David and Hayter, Roger. 2005. “Hong Kong’s Changing Role as A Global City: The Perspective of Japanese Electronic MNCs,” in Service Industries and Asia-Pacific Cities: New Development Trajectories, edited by P.W. Daniels, K.C. Ho, and T.A. Hutton. Bodmin: Routledge.

חברות סחר יפניות בדרום מזרח אסיה
Soderberg, Marie. 2000. “Asia as seen from the Perspective of Japanese General Trading Houses,” in Japanese Influence and Presences in Asia, edited by Marie Soderberg and Ian Reader. Richmond: Curzon, pp. 101-117.

סיוע החוץ היפני במזרח אסיה
Lam, Peng Er. 2009. Japan’s Peace-Building Diplomacy in Asia: Seeking a More Active Political Role. Cornwall: Routledge, pp. 1-26.
Araki, Mutsuya. 2007. “Japan’s Official Development Assistance: The Japan ODA Modea That Began Life in Southeast Asia,” Asia-Pacific Review, Vol. 14, No. 2, pp. 17-29.
מעבר של סטודנטים, מטיילים, ותרבות
Moeran, Brian. 2000. “Commodities, Culture and Japan’s Corollanization of Asia,” in Japanese Influence and Presences in Asia, edited by Marie Soderberg and Ian Reader. Richmond: Curzon, pp. 25-50.

תרבות פופולרית יפנית במזרח אסיה
Otmazgin, Nissim. 2008. “Contesting Soft Power: Japanese Popular Culture in East and Southeast Asia,” International Relations of the Asia Pacific, Vol. 8, No. 1, pp. 73-101.

"פאן-אסייניזם" ביחסים הבינלאומיים של יפן בת זמננו
Hatsuse Ryuhei. 2007. “Pan-Asianisn in International Relations: Prewar, Postwar, and Present,” in Pan-Asianism in Modern Japanese History: Colonialism, Regionalism, and Borders, edited by Sven Saaler and Victor J. Koschman. Wiltshire: Routledge, pp. 226-245.

מה ניתן ללמוד מהניסיון היפני?
Harari, Ehud. 1998. “Epilogue: Contributing to Knowledge Creation and Policy Learning: Highlights and Possible Implications,” in Lessons from East Asia for the Development of the Middle East in the Era of Peace, edited by Ehud Harari, Yishay Yafeh and Eyal Ben-Ari. Jerusalem: Harry S. Truman Institute for the Advancement of Peace, pp. 258-282.