ספרות בהיסטוריה בצרפת 1935-2000 - 45159

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Yona.Hanhart-Marmor@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ג' 13-14

ד"ר יונה הנהרט

מטרת הקורס היא לעסוק בקשר בין ספרות והיסטוריה כפי שהוא בא לידי ביטוי בתקופה שמוקדה הוא מלחמת העולם השנייה. הקורס פותח ביצירה שקדמה למלחמת העולם השנייה, מלחמת טרויה לא תהיה מאת ז'אן זירודו, עובר ליצירה שנכתבה במהלך מלחמת העולם השנייה, אנטיגונה מאת אנוי, משם ממשיך לטקסט שנכתב מיד אחרי מלחמת העולם השנייה, הדבר מאת אלבר קאמי, ומסתיים ברומן דורה ברודר מאת פטריק מודיאנו, שנכתב שנים רבות אחרי המלחמה. ארבע היצירות הללו תאפשרנה לנו לבחון את האופן שבו הספרות לא רק מגיבה לתקופה שבה היא נכתבת, אלא כיצד היא מגדירה את עצמה בכל פעם מחדש בהתאם למצב ההיסטורי שבו היא נוצרת.

ללמד את הסטודנטים לנתח טקסט ספרותי לפי ההקשר בביסטורי

-להשתמש בכלים שונים כדי לנתח טקסט ספרותי
-לשים יצירה בפרספקטיבה עם התקופה בה הוא נוצר
-להבין את המורכבות ואת הצורות השונות של הקשר הקיים בין ספרות להיסטוריה

שיטת ההוראה בקורס: שילוב בין הוראה תיאורטית וניתוח טקסטואלי

30/10 מבוא: הקשר בין ספרות להיסטוריה במהלך ההיסטוריה; הסופרים ומלחמת העולם השנייה

6/11 ז'אן ז'ירודו, מלחמת טרויה לא תהיה. שיעור ראשון: רקע היסטורי ותרבותי.
קריאה: Singerman, Alan J. “Helen and Troïlus: War and Allegory in Giraudoux's La Guerre De Troie N'aura Pas Lieu.” The French Review, vol. 49, no. 5, 1976, pp. 669–675.

13/11 ז'אן ז'ירודו, מלחמת טרויה לא תהיה. שיעור שני: למה לכתוב מיתוס מחדש?
קריאה: מלחמת טרויה לא תהיה, בית צבי,-ביה"ס לאמנות הבמה והקולנוע, 1985, עמודים 50-65.
קריאה: Falk, Eugene H. “Theme and Motif in ‘La Guerre De Troie N'aura Pas Lieu.’”The Tulane Drama Review, vol. 3, no. 4, 1959, pp. 17–30.

20/11 ז'אן ז'ירודו, מלחמת טרויה לא תהיה. שיעור שלישי: הגורל: הגיבור האמיתי של המחזה.
קריאה: מלחמת טרויה לא תהיה, בית צבי,-ביה"ס לאמנות הבמה והקולנוע, 1985, עמודים 76-98.
קריאה: Ganz, Arthur. “Human and Suprahuman: Ambiguity in the Tragic World of Jean Giraudoux.” PMLA, vol. 87, no. 2, 1972, pp. 284–294.

27/11 ז'אן אנוי, אנטיגונה. שיעור ראשון: רקע על אנוי; אנטיגונה, יצירה של השנים השחורות
O'Hanlon, Redmond. “Metatragedy in Anouilh's ‘Antigone.’” The Modern Language Review, vol. 75, no. 3, 1980, pp. 534–546.

4/12 ז'אן אנוי, אנטיגונה. שיעור שני: ההיבריס באנטיגונה
קריאה: אנטיגונה, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית, החוג לתיאטרון, ירושלים, תשמ'א, עמודים 2-20

11/12 ז'אן אנוי, אנטיגונה. שיעור שלישי: מחתרת ושיתוף-פעולה
קריאה: אנטיגונה, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית, החוג לתיאטרון, ירושלים, תשמ'א,עמודים28-40
קריאה: Tiefenbrun, Susan W. “On Civil Disobedience, Jurisprudence, Feminism and the Law in the Antigones of Sophocles and Anouilh.” Cardozo Studies in Law and Literature, vol. 11, no. 1, 1999, pp. 35–51.

18/12 אלבר קאמי, הדבר. שיעור ראשון. רקע על קאמי; מושג האבסורד בפילוסופיה של קאמי
קריאה: David Stromberg. “Moral Reserve: Narrative Ethics and Aesthetic Principles in Camus's ‘La Peste.’” French Forum, vol. 39, no. 1, 2014, pp. 81–94.,.

24/12: חג המולד. אין שיעור

1/01 אלבר קמו, הדבר. שיעור שני. הדבר כמטפורה לסוגים שונים של רוע
קריאה: הדבר, הוצאת עם עובדת תל אביב, 2001, עמודים 9-25.

08/01 אלבר קמו, הדבר. שיעור שלישי. המרד כתשובה היחידה לרוע ההיסטורי

זא'ן ז'ירודו, מלחמת טרויה לא תהיה