אמרה המאדאם לזונה: קריאה ביצירתו של דאמודרה-גופטה - 35870

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: yigal.bronner@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: על פי תאום מראש

פרופ יגאל ברונר

בקורס זה נקרא מיצירתו המקורית והחתרנית של דאמודרה גופטה ”תורת המאדאם,“ שנכתבה בסביבות שנת 800 לספירה בקשמיר. היצירה בנויה, לכאורה, כהרצאה סדורה של מאדאם לזונה צעירה ומתלמדת, אך למעשה היא מנצלת את את הפורמט הזה ואת העולם הציני של בתי הזונות לחקירה ספרותית של שאלה שהעסיקה את בני האדם בכל התרבויות: האם תיתכן בכלל אהבה שאינה תלויה בדבר?
הערה: הקריאה בשפת המקור, סנסקריט.

מטרת הקורס היא להקנות לתלמידים טכניקת קריאה בטוחה ומהירה בסנסקריט. כוונתו איננה, אם כן, לתרגל פיענוח של הטקסט בעזרת מילון, ספר דקדוק, תעתוק, תרגום וכיוצא באלה (אם כי כמובן נסביר בכיתה את הטעון הסבר דקדוקי), אלא להתרגל לקרוא אותו כפי שאנו קוראים למשל רומן בשפה שניה (כמו אנגלית). קריאה היא מיומנות שנרכשת תוך כדי תרגול, על ידי קריאה, עוד קריאה, חזרה על הקריאה, וקריאה חוזרת. את זאת יתבקשו התלמידים לעשות בבית, לפני השיעור ואחריו, וכמובן במהלך השיעור.

לקרוא מהר בטקסט בסנסקריט קלה, להרגיש בטוח מול טקסט חדש, להתרגל לא להעתיק, לתעתק, או לתרגם טקסטים בסנסקריט, להכיר את ג‘אנר השירה הקשמירית ואת סגנונו של דאמודרה גופטה.

על פי תקנון הפקולטה.

שיטת ההוראה בקורס: קריאה וקריאה חוזרת הדורשת הכנה שוטפת בבית וההשתתפות פעילה בכיתה.

במהלך הסמסטר נדגום שלושה קטעים מתוך יצירתו של דאמודרה גופטה. קטע מתוך סיפור המסגרת שבו פונה הזונה המתחילה מאלטי למאדאם ומבקשת שתלמד אותה את רזי המקצוע. שני הקטעים האחרים באים מתוך הרצאתה. הראשון עוסק במעלות הרומן עם אשת איש, והשני בסיפור אהבתם של הזונה והברהמין.

שלושת הקטעים שנקרא בשפת המקור (סנסקריט) מצויים כבר באתר המודל.

פרטים באתר המודל.

הקורס דורש ידיעת סנסקריט ברמה של שנה אחת לפחות.