המדיה הקולנועית כמצע הגותי וחינוכי - 34559

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: avinoam.rosenak@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום דרך הדוא"ל

פרופ אבינועם רוזנק

הקורס יפגיש את התלמידים עם סוגיות יסוד במחשבה היהודית והפילוסופיה של החינוך היהודי, שיש להן השלכות חינוכיות.
בד בבד, הקורס יצביע על המדיה הקולנועית ככלי ללימוד, להעמקה ולהתמודדות עם אתגרי המחשבה החינוכית. הקורס יעקוב אחר סוגיות יסוד שצומחות מכוכב הגאולה של פרנץ רוזנצוויג וייתרכז בסוגיות של 'אדם', 'עולם', 'חברה', 'חוק' ו'אלוהים'; ויהפוך את המדיה הקולנועית למכשיר עזר ללימוד והוראה.

התוודעות לשאלות יסוד בפילוסופיה של החינוך והחינוך היהודי.
היכרות עם הפוטנציאל של המדיה הקולנועית כמלווה מעשירה של תהליך של לימוד.

חשיפה לסוגיות יסוד בפילוסופיה של החינוך והחינוך היהודי.
התוודעות למגוון סרטים שקשורים לסוגיות אלו.
הכרת כלי היכול להעצים את חווית הלמידה של תלמידים בבתי הספר ומעמיק את הבנתם את הנלמד.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה ודיון

שיעור 1:
מושג תרגום בחינוך בכלל, בחינוך יהודי בפרט ובקולנוע

שיעור 2:
רגישות להתרחשות החינוכית לאור הגותו החינוכית של יוסף שוואב וקיירין אייגן

שיעור 3-4:
כוכב הגאולה של של פרנץ רונזצוייג כמודל מארגן לקורס
מהו אדם? על טיבו של האדם מאריסטו, עבור בחז"ל, הרמב"ם, הרב סולובייצ'יק ועד מבחן טורינג– השלכות חינוכיות

שיעור 5:
יצר לב האדם טוב או רע מנעוריו? (חז"ל, תנועת המוסר, רוסו, הראי"ה קוק)

שיעור 6:
האדם מול העולם:
בין היחיד לחברה: הצורך של האדם בחברה או עיצובו של האדם כתוצר של חברה? עיון במקורות פילוסופיים והגות יהודית (אריסטו, הובס, בובר, הרב קוק וסולובייצ'יק)

שיעור 7:
תלותו של האדם ב"עולם" ובזוגיות: סיפור גן עדן: על בדידות-אדם וחוה

שיעור 8:
החרדה מחברה הבולעת את יחידיה: חיוניות החברה לעיצוב האני והחרדה מחברה טוטליוטריות המוחקת את ה"אני"

שיעור 9:
האדם מול החוק: ההתמודדות האדם עם עברו: על יכולת התשובה.

שיעור 10:
על החוק: הסמכות מול אותנטיות: האדם מול מערכת חיצונית או חיפוש פנימי אותנטי
בין שיח מפורש לשיח משתמע

שיעור 11:
חוק סמכותני חיצוני-תבוני אוטונומי או קיומי

שיעור 12:
החוק והתרבות כמחסום לראיית העולם והקיום – סוציולוגי נורמטיבי מול אימננטי אונטולוגי
המלחמה של האדם בטבע והכחדת האדם את עצמו; סוציולוגי נורמטיבי ואימננטי

שיעור 13:
אלוהים:
האדם מול אלוהים: על חווית העקידה

1. אפלטון, המשתה, כתבי אפלטון.
2. אפלטון, "הייעוד הפילוסופי", בתוך: כל שצריך להיות אדם, (נ' אלוני, עורך), עמ' 41-40
3. אריסטו, תשוקת הדעת-הפוליטי, שם, עמ' 181.
4. משה גרינברג, "ערך האדם במקרא", בתוך: על המקרא והיהדות, עמ' 13—23.
5. הרמב"ם, על ארבעת השלמויות של האדם, שם, עמ' 312-310.
6. יונתן כהן, "מחשבת ישראל לשם חינוך: האם המסורת היהודית ניתנת לתרגום?", בתוך: צבי לם (עורך), עיצוב ושיקום, אסופת מאמרים לזכרם של פרופ' עקיבא ארנסט סימון ופרופ' קרל פרנקנשטיין, ירושלים: מאגנס, תשנ"ו, עמ' 182-164.
7. ישעיהו ליבוביץ, "מצוות מעשיות – משמעותה של ההלכה", יהדות, עם יהודי ומדינת ישראל, מוסד ביאליק, ירושלים, עמ' 13—36
8. חיים נבון, "הרב קוק בין יחיד לחברה"
9. אריך פרום, לב האדם, הוצאת רובינשטיין, ירושלים 1957, עמ' 11—18.
10. רות קליינברג, פרקים בתולדות המחשבה המדינית, דגה, תל אביב
11. אבינועם רוזנק, 'פילוסופיה, קולנוע והפילוסופיה של החינוך', בנימין איש שלום (עורך), בדרכי שלום: ספר יובל לשלום רוזנברג, ספריית אלינור ובית מורשה, ירושלים 2007, עמ' 116-103.
12. אבינועם רוזנק, 'כל העדה כולם קדושים? – מסע בעקבות משנתם של הרב קוק ישעיהו ליבוביץ', נ' רוטנברג (עורך), הוגים בפרשה, תל אביב תשס"ח, עמ' 458—471
13. אבינועם רוזנק, ‫"מטה-הלכה, פילוסופיה של ההלכה ויוסף שוואב", א 'רוזנק (עורך), הלכה, מטה-הלכה ופילוסופיה (תשע"א), עמ' 17-34
14. אבינועם רוזנק, הגיונות במחשבת ישראל, פרק ב, מרכז זלמן שז"ר, ירושלים 2015
15. מיכאל רוזנק, עץ החיים ועץ הדעת, הוצאת ידיעות אחרונות 2014, פרק ח'
16. מיכאל רוזנק, "בין סמכות לאוטונומיה בחינוך הדתי", בתוך: ספראי זאב ושגיא אבי עורכים, בין סמכות לאוטונומיה במסורת ישראל, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב, 1997
17. רוטנברג מרדכי, פסיכולוגיה יהודית וחסידות, משרד הביטחון בחסות אוניברסיטת תל אביב, תל אביב, 1997.
18. רוטנברג מרדכי, קיום בסוד הצמצום: מודל התנהגותי לפי החסידות הקבלית, מוסד ביאליק, ירושלים, תש"ן.
19. מרדכי רוטנברג, נצרות ופסיכיאטריה, האוניברסיטה המשודרת, משרד הביטחון, תל אביב.
20. ז'אן ז'ק רוסו, על האדם, בתוך: כל שצריך להיות אדם, (נ' אלוני, עורך), עמ' 187-184, 551-546.
21. Michael Rosenak, Commandments and Concerns, Philadelphia, New York, and Jerusalem 1982
22. K. Egan, Individual Development and the Curriculum, London 1986.

העבודה תהיה בזיקה לנלמד בקורס

בהנחה שאין מגיפה הסוגרת את כולם בבית הקורס ינוהל פנים בפנים בכיתה ללא זום מלווה וללא הקלטות. אני מאמין שלמידה היא דיאלוג חי בין המורה לכיתה. הנוכחות זה בפני זה היא התרחשות מרכזית בתהליך הלימוד. השיעורים אפוא לא יוקלטו אלא אם לא יתקיים שיעור במרחבי הקמפוס.
המצגות שילוו את השיעור אינן חלק מהחומרים שמועברים לתלמידים. אם תרצו ליטול את המידע הויזואלי בהם תוכלו לצלם אותם במהלך השיעור. המידע הטקסטואלי שיש בהם יישלח אליכם במודל כמו גם דברי סיכום שלי והוראות קריאה - בסוף כל שיעור.