מחשבת החינוך - 34312

קמפוס: הר הצופים קרית א"י ספרא

מורה אחראי על הקורס (רכז): צבר בועז

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Boazrush@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש.

ד"ר בעז צבר,
ד"ר יעל נאות

הקורס יעסוק בסוגיות ההוראה: הגדרותיה, טיבה, מטרותיה, ההבחנה בין חינוך להוראה; עיון בתפיסות שונות של הוראה וחינוך; פילוסופיה של החינוך: הגדרה, אפיונים והבחנה מענפי מדע אחרים; יוצגו בעיות יסוד
בחינוך והוראה: החינוך כשליחות לטיפוח האדם לשינוי פני החברה; המגמות היסודיות בחינוך: אקולטורציה, אינדיבידואציה, סוציאליזציה - הגדרות, אפיונים, ביקורת. הקורס יעסוק גם במשבר החינוך בימינו ובניסיונות להתמודד אתו.

א. להכיר את מורכבותו של השיח החינוכי, כפי שזה בא לידי ביטוי בהגותם של הוגים מרכזיים בתולדות הפילוסופיה.
ב. להכיר את תפקיד הפילוסופיה כדספלינה אקדמאית.
ג. להאיר באופן ביקורתי את הגיונם של מושגים ורעיונות בשיח החינוך הישראלי.
ד. לעודד מחשבה מנומקת, פוליטית וביקורתית על טיבם ועל השלכותיהם של מושגים חינוכיים.

בסיומו של הקורס יכירו הסטודנטים את גישות העל הרעיוניות של החינוך ואת הוגיו המרכזיים ויוכלו לנתח מושגים חינוכיים על בסיס ההגיונות שנלמדו.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות פרונטליות ודיון משותף.
בסמסטר הראשון השיעורים יתקיימו במתכונת מקוונת - סינכרונית וא-סינכרונית.

א. מבוא. פילוסופיה כחושפת הנחות ופילוסופיה כקובעת מטרות.
ב. חינוך – הגדרת המושג.
ג. על מושג האידיאולוגיה ועל מופעיה של האידיאולוגיה בחינוך : סוציאליזציה, אקולטורציה, אינדיבידואציה.
ה. הוגים בחינוך (1) : אפלטון ומשל המערה.
ו. הוגים בחינוך (2): ז'. ז'. רוסו וספרו "אמיל".
ז. הוגים בחינוך (3): ג'. דיואי – דמוקרטיה וחינוך.
ח. הוגים בחינוך (4): פאולו פרירה – פדגוגיה של מדוכאים.
ט. סוגיות חינוכיות מרכזיות בראי הפילוסופיה החינוכית : רב תרבותיות, חינוך בעידן הפוסט מודרני.

1. פיטרס ריצ'רד, "על פילוסופיה וחינוך: ניתוח משמעויות ומטרות של החינוך", בתוך : נמרוד אלוני, בתוך כל שצריך להיות אדם, הקיבוץ המאוחד, תל אביב (2005).
2. אדר, צבי, החינוך מהו?, מאגנס, ירושלים (תשל"ו), פרק ראשון.
2. פרגמנטים על החינוך.
3. לם, צבי, "האידיאולוגיות ומחשבת החינוך" בתוך: לחץ והתנגדות בחינוך, ת"א, ספרית פועלים (2000).
4. סוציאליזציה – פרגמנטים.
5. אקולטורציה – פרגמנטים.
6. אינדיווידואציה – פרגמנטים.
* סרט : ללכת שבי אחריו (Dead Poets Society).
7. אפלטון, 'משל המערה', מתוך המדינה (פוליטיאה) ז'
8. רוסו, ז'. ז'. – פרגמנטים.

9. ג' דיואי, דמוקרטיה וחינוך, מוסד ביאליק, ירושלים, תשכ"ט. פרק המבוא.
9. ג', דיואי, פרגמנטים.

10. פ., פריירה, "הדיאלוג בפדגוגיית השחרור", בתוך : אלוני (עורך) (2005). עמ' 476-478.
10. גובר, נ., "הדיאלוג הפרייריאני: העצמה, שחרור, אוריינות פוליטית וסולידריות חברתית", בתוך: נמרוד אלוני (עורך) דיאלוגים מעצימים בחינוך ההומניסטי (תל אביב, הקיבוץ המאוחד, 2008).

1.טאובר, צבי, פילוסופיה של החינוך – נסיון להגדרה, בשביל החינוך מס' 1, (1995).
7. אפלטון, 'המשתה', תורת הארוס של דיוטימה.
7. שמואל שקולניקוב, 'אפלטון: החינוך כפיתוח התבונה', בתוך: רבקה פלדחי ועמנואל אטקס (עורכים), חינוך והיסטוריה: הקשרים
תרבותיים ופוליטיים, ירושלים, מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל (תשנ"ט).
7. Tsabar, Boaz "Poverty and resourcefulness: On the formative significance of Eros in
Educational practice. Studies In Philosophy and Education. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11217-013-9364-5#page-1
8. אוחנה, ד. "אמיל והמחנכים: ז'אן ז'אק רוסו בין מודרניות לנאורות", בתוך: רבקה פלדחי ועמנואל אטקס (עורכים), חינוך והיסטוריה:
הקשרים תרבותיים ופוליטיים, ירושלים, מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל, (תשנ"ט).
9. John Dewey, My Pedagogic Creed School Journal vol. 54 (January 1897), pp. 77-80 (http://dewey.pragmatism.org/creed.htm)