סרסווטי רוקדת על לשונם: מבחר יצירות מופת של הספרות ההודית לדורותיה - 8288

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: yigal.bronner@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: על פי תאום מראש

פרופ יגאל ברונר

נקרא מבחר מיצירות המופת של הציויליזציה ההודית.

מטרת הקורס היא לערוך היכרות עם הציוליזציה ההודית כפי שהיא עולה ממבחר יצירות ספרותיות במספר שפות (בדגש על המסורת הסנסקריטית הקלאסית), ללמוד לקרוא את היצירות הללו בהקשר בו נוצרו, ובעיקר, להנות מקריאה ביצירות מופת של הספרות ההודית.

להכיר את התרבות והספרות ההודית, להנות מקריאה של יצירות ספרותיות, להיות חשוף ומודע לתרבויות אחרות.

על פי דרישות הפקולטה

שיטת ההוראה בקורס: סמינריון

בקורס ארבע חטיבות. ראשית, נדגום מן האפוסים הסנסקריטיים הגדולים, המהאבהארטה והראמאינה, שמהווים תשתית מרכזית של הספרות ההודית בכלל והסנסקריטית בפרט. בחטיבה השניה נעבור לשירה הסנסקריטית הקלאסית, ונטעם מיצירות הדגל הארוכות והמוקדמות שלה, כמו שירי העלילה של אשווהגהושה וקאלידאסה, שמתכתבים עם האפוסים. בחטיבה השלישית נבחן מסד אחר של השירה ההודית, שירים קצרים שנכתבו בדרום הודו בשפה הטמילית, היוו את הבסיס של ספרות הדרום, וכפי שנראה הדהדו גם במסורת הסנסקריטית הקלאסית. נסיים בהצצה אל השירה האישית של משוררי הבהקטי הדרומי בטמילית ובטלגו, עוד זרם עצמאי שהשתלב בתוך הים הרחב של ספרות הודו.

תכנית הקריאה השבועית וקטעי הקריאה עצמם מופיעים באתר המודל.

הציון יקבע על פי שתי מטלות ציטוט, שלוש תגובות קצרות, רפרט, ונוכחות והשתתפות, כדלהלן:

1. מטלות ציטוט: שתי תגובות בכתב לקטע קצר מקטע הקריאה לאותו שבוע. מדובר בציטוט מן היצירה שנקרא פלוס הנמקה קצרה מדוע נבחר קטע זה (עד פסקה). מטלת הציטוט תהיה ללא ציון, ודי בהגשתה כדי לזכות את המגיש/ה במלוא הניקוד (10% מהציון, 5% לכל מטלה).

2. תגובות: שלוש תגובות בכתב לחרוז (בית שיר) אחד או פסקה אחת מתוך קטע הקריאה לאותו השבוע. התגובות תעסוקנה בבית השיר מזוית שתראה למגיש/ה, ובלבד שהדיון יהיה בהקשר של החומר הנקרא. כל תגובה תהיה באורך של עד 750 מילה ותוגש באימייל עד שעה 12:00 ביום השיעור (42% מהציון, 14% כל תגובה).

2. רפרט שיוגש באחד משני האופנים הבאים:
א. ביקורת מאמר בעל פה: הצגה ביקורתית של מאמר המתאים לחומר הקריאה בתאום עם המרצה. ההצגה תעשה במהלך השיעור בתאום מראש עם המרצה, ותארך לא יותר מרבע שעה! יש להגיש נוסח כתוב בתום ההצגה.
או:
ב. התיחסות ארוכה יותר (עד 2500 מילה) לקטע קריאה של שבוע מסוים, רצוי בהקשר של מאמר מן המומלצים לאותו שבוע או מאמר אחר, בהתיעצות עם המרצה. הרפרט יוגש לפני תחילת השיעור בו ידון הקטע הרלבנטי. אין להגיש רפרט ותגובה באותו שבוע.
(38% מן הציון הסופי)

3. בנוסף: נוכחות מלאה, קריאה שוטפת, והשתתפות אקטיבית בדיונים יעניקו 10% מן הציון.

הערה: יש לפרוס את ההגשות כך שמטלות הציטוט, התגובות, והרפרט לא יוגשו באותו שבוע.